dilluns, 14 de juliol del 2014

Clara Campoamor









El passat 24 de febrer Dones Reporteres va retre homenatge a Clara Campoamor (1888-1972) en el  126è aniversari del seu naixement. La Sandra és qui condueix el programa i dóna pas a les companyes que van posant la seva veu i ens donen pistes i detalls de la vida d'aquesta dona lliberal i progressista.

La Marisa ens dóna detalls de la biografia. Neix a Madrid un 12 de febrer de 1888 en el sí d'una família de pensament lliberal i progressista. L'any 1922 conclou els estudis de Batxillerat i es matricula en Dret. S'incorpora al Partit Republicà Radical l'any 1929 i comença la seva activitat política, aconsegueix un escó al Congrés de Diputats al costat de Margarita Nelken i Victòria Kent, destacant la seva defensa dels drets de les dones, introdueix la Llei de Drets del Nen i defensa la Llei de Divorci. El 31 d'octubre de 1931 aconsegueix que la igualtat dels drets electorals de l'home i la dona sigui a la Constitució Republicana. L'any 1933 la dreta guanya i Clara Campoamor perd el seu escó i fins i tot el seu partit la deixà de banda  i donà suport al Partit Socialista Obrer Espanyol. L'exili truca a la seva porta i el 1936 viatja a Buenos Aires, mai més tornarà a Espanya. S'instal·la a Suïssa, a Laussane, allà hi treballa fins que es queda cega. L'abril de 1972 mor de càncer als 84 anys i les seves despulles són incinerades a Sant Sebastià.

La Pilar ens parla de la pel·lícula que el 2011 i sota la direcció de Laura Mañá, es va estrenar amb el títol Clara Campoamor, la mujer olvidada, basada en el llibre del mateix títol de Isaías Lafuente. Prèviament, ens situa en la lluita de la Clara Campoamor basat en el Principi de no Discriminació per raons de sexe i podem escoltar fragments de la pel·lícula on es parla dels articles  de la Constitució que contemplen el que ella vol defensar contra els altres articles que diuen que la dona ha d'obeir a l'home quan es casa i que deixen clar que el lloc d'una dona és la llar.

La Lea fa una entrevista telefònica a la Lola de San Fernando (Cádiz) que pertany a l'associació Clara Campoamor. L'entrevistada ens fa una descripció de l'associació, del seu funcionament i ens explica que, fins i tot, tenen un important certamen literari (diu que fa ja el núm. 11) i que és a nivell nacional. També ens explica que no tenen ajudes de cap mena d'entitat i que es financien amb les quotes de les sòcies que paguen una quota mensual de 3 €. La Pilar també hi participa amb el tema de l'organització de l'associació per aprofundir quina mena de xarxa treballen.

La Pilar ens fa una curiosa reflexió de la RAE i ens recorda que va ser fundada el 1713 i que, des d'aleshores hi han passat pel seu sí 1000 homes...i 7 dones (¿¿!!). Si escolteu l'àudio hi trobareu curiositats sobre paraules que diuen una cosa per l'home (agradable) i una de ben diferent per la dona (gens agradable).

Si voleu més detalls uns recomano que cliqueu aquí:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada