dilluns, 7 de desembre del 2015
CIRD
El passat divendres 27 de novembre Amb veu de dona, dintre dels Actes que es van fer el mes de novembre contra la Violència de Gènere, Dones Reporteres vam entrevistar a la Regidora Delegada de Joventut i Dona de l'Ajuntament de Mataró, la Marisa Merchan, també una de les fundadores d'aquest grup nostre.
Si voleu escoltar tota l'entrevista i les participacions, junt amb la música, cliqueu aqui:
Parada "tècnica"...
La blogera de DR ha estat uns dies sense escriure...però ara hi torna.
Podreu trobar més informació de les activitats de Dones Reporteres tot seguit!
dissabte, 21 de novembre del 2015
Educació emocional per combatre la violència
La Dolors Renau està entre la Touraya i la Nuri (porta un fular al coll) |
La Marisa ens llegeix un poema (més avall trovareu el poema que ens va llegir, magníficament, la Marisa) |
Dones Reporteres de Mataró, una vegada més, hem fet una Infuxerrada a El Públic, aquest cop la convidada ha sigut la Dolors Renau, una barcelonina llicenciada en psicologia i pedagogia, que va formar part del col-lectiu de mestres Rosa Sensat, que va ser directora de l'escola d'educadors Flor de Maig, També ha sigut (i és) una dona política: diputada pel PSC per la província de Barcelona, parlamentaria al Parlament Europeu, presidenta de la Internacional Socialista de les Dones...
La Dolors Renau és i ha sigut moltes coses, però, per damunt de tot, és una lluitadora pels drets de les dones. Ella està convençuda que l'Educació de les emocions és la principal eina, encara que no la única, per combatre la violència.
"La violència és una qüestió de testosterona i és, essencialment, masclista"
És tot un plaer escoltar-la desenvolupar el seu pensament. Si ho voleu sentir, només cal clicar:
PROU!
No vull que m’estimis a base de cops.
No vull que em desitgis per ànsia
d’enyor.
No vull que m’abracis borratxo de rom.
No vull que m’insultis amb precs de
perdó.
No vull que em colpegis amb paraules
d’amor.
No vull que em torturis ferint-me de mort.
Prou!
Cobejo l’eixida d’aquest món pervers,
delejo la mà que m’acaroni el viure,
friso pel dia que m’amari de llum.
Anhelo poder estimbar les ulleres
fosques,
desitjo pintar-me sense cobrir-me els
blaus,
friso perquè surti de tu la violència.
Prou!
Jo ja no vull més jorns en comú,
vull oblidar-me per sempre de tu
i ser capaç d’esvanir-me al mig de
ningú.
No em vinguis amb falses promeses i
plors,
no et puc creure, has dut massa dol.
Ves-te’n de mi i busca’t la sort!
__________________________________
Salvador
Riera Solsona (novembre 2015)
Poema
premiat en el XI Concurs per l’eradicació de la violència masclista que
organitza la Plataforma unitària contra les violències de gènere, conjuntament
amb el Departament de amb Cultura de la Generalitat de Catalunya en conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del
Fòrum contra la violència masclista que es du a terme aquest cap de setmana a
Barcelona.
dissabte, 14 de novembre del 2015
Gènere i diversitat funcional - Una violència invisible
Dones Reporteres de Mataró som un grup de dones molt inquietes, que ens preocupa i ens ocupa el tema de la dona, tot el que es refereix al gènere en femení, Amb veu de dona.
Es per això que hem assistit al 14è Seminari de Ciutats i Persones, organitzat pel Institut de Ciències Polítiques i Socials, adscrit a la UAB.
S'ha parlat d'un tipus de violència envers les dones amb diversitat funcional perquè "hi ha la sospita de que existeix una altíssima violència contra aquestes dones i pràcticament no hi ha denuncies d'aquest maltracte en els registres policials", ens anuncien en el seu full de presentació.
Es tracta d'una recerca, d'un treball en equip que es pot trobar a www.icps.cat.
Si esteu interessades / interessats en tot el que es va parlar en aquest seminari, podeu clicar en aquest enllaç:
Part 1:Part 2:
Dona i violència econòmica enfront un desnonament
Dones Reporteres de Mataró hem volgut parlar de les PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) i de la violència econòmica que pateixen les dones que tenen problemes amb el banc per no poder pagar la seva vivenda, però que també tenen problemes amb la ex-parella que no accepta firmar la dació amb pagament que ofereix el banc.
La nostra convidada ens va parlar d'aquest tema, ella es diu Jennifer Clavijo Barrera, té 3 fills, una ex-parella que no passa la manutenció dels fills, uns pares que varen avalar-la i forma part de la Comissió de gènere i Habitatge que tenen les PAH a Badalona.
També tenim l'apartat Opinions i l'Agenda.
Si voleu escoltar aquest testimoni en primera persona, d'una dona valenta i lluitadora, cliqueu aquí:
dimarts, 3 de novembre del 2015
Prostitució i trata
Dones Reporteres hem volgut tractar el tema de la prostitució i de la trata de dones. Sabíeu que és el tercer negoci il.lícit a l'alça després de la venda d'armes i del narcotràfic? Prostitutes, treballadores sexuals, dones de companyia...on comença la llibertat i on acaben els seus drets?
Per parlar de tot això tenim a l'Helena Cascalló, d'Àmbit Prevenció FUNDACIÓ, que ens explica què fa la seva entitat amb el tema de la prostitució. Ens explica els seus àmbits d'actuació envers aquest col-lectiu tan marginat i marginal.
És la prostitució una mena d'esclavitud? I si entenem que ho és, perquè ho accepta l'Estat?
Un tema amb molta controvèrsia i molt intens. Si voleu escoltar tot el que hem parlat, cliqueu aquí:
Infuxerrada amb Lluïsa Osa
El passat 28 d'octubre Dones Reporteres de Mataró vam fer una nova Infuxerrada a El Públic. Aquest cop la convidada va ser la Lluïsa Osa, una cooperant a la República Dominicana, una dona que ha posat el seu temps al servei dels altres. També ha creat una fundació amb amics i familiars.
Com que era el dia de Sant Simó, Dones Reporteres vam aprofitar per parlar del sabre, aquest dolç que es menja només aquest dia i que, únicament, es fa a Mataró. La Rosa ens en va fer cinc cèntims del perquè d'aquesta tradició.
Si voleu escoltar cóm és la vida d'aquesta cooperant, cliqueu aquí:
dilluns, 19 d’octubre del 2015
Nous models familiars
Dones Reporteres hem volgut parlar de la família, dels nous models de família: dos pares, dues mares, parelles que es desfan, noves parelles, fills de més d'una relació sota el mateix sostre, infants nascuts amb diferents mètodes. Què ens diu avui la paraula "família"?.
Hem tingut el plaer de comptar amb la Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, professora titular jubilada de sociologia de la UAB, investigadora al Institut de Infància de Món Urbà (CIIMU).
La Cristina ens diu que la família és on es construeix la identitat de gènere. Ens explica que la família de tall patriarcal és hereva de la Revolució Francesa, és la família "moderna" (concepte que neix en aquella època), i que va ser tot un avenç tant per la dona com pels fills.
Ara estem en un moment on intentem reconstruir la institució, els vincles del matrimoni i de la filiació. La "família" és una construcció jurídica, avui les adopcions es fan "a plena llum del dia" i de manera legal, és un pacte de solidaritat i amor, però també hi ha solidaritat i conflicte.
El divorci apareix com un dret i apareix el plantejament de la guarda dels fills, la nova figura de la "guarda compartida". Tot plegat al voltant dels nous rols que desenvolupa la dona que ja no és només mare, cuidadora, esposa, sinó que ha volat fora del àmbit familiar i surt al món formant-se, treballant i deixant la llar on havia estat relegada.
Tot això i moltes coses més, amb una cançó preciosa, ho podeu escoltar si cliqueu aquí:
dissabte, 3 d’octubre del 2015
La igualtat de gènere en l'educació obligatòria
Sí, això és al voltant del que hem volgut reflexionar Dones Reporteres de Mataró, què passa amb la igualtat de gènere a les escoles? Què s'ha guanyat i què s'ha perdut amb la nova Llei Wert? Cóm ho afronten les escoles i instituts?
Per parlar de tot plegat, hem volgut tenir persones expertes en aquesta temàtica: la Pilar Balaguer, psicòloga, catedràtica en orientació educativa, l'Anna Oliveras, mestra i directora del Camí del Mig i la Pilar Capella, inspector i mestre.
Totes elles han donat el seu punt de vista, cadascuna dins de l'àmbit que li pertoca, però totes elles contemplant el tema de l'educació, de cóm s'educa en les centres al nostre jovent.
Ha resultat interessant una reflexió de la Pilar Balaguer al voltant del què volem ensenyar, cóm, partint del propi mestre. És a dir, que vull transmetre al meus alumnes jo com a professora, al marge de que troben al seu voltant quan surten al món i quan estan a la llar. Tot educa, és cert, però el pal de paller de l'educació en termes de igualtat, tant social com de gènere, és l'escola, allà on la nostre canalla comença a socialitzar.
La cançó que hem posat avui és de Pink Floyd, We don't need no education, que parla d'un tipus d'educació que maltracta i més aviat deseduca...
Si ho voelu escoltar, cliqueu aqui:
divendres, 25 de setembre del 2015
Visita de Dones Reporteres al Museu del Gènere de Punt de Can Marfà
http://www.totmataro.cat/especials/reportatges/item/17464-la-dona-treballadora-i-les-vagues-de-la-postguerra |
El passat dijous unes quantes Dones Reporteres vam anar a fer una visita al museu i va resultar molt interessant...tot i que sembla que està més dedicat al patró que a l'obrer...millor dit, obrera, doncs hi van haver moltes dones que hi van deixar la vida i la salut en aquelles fàbriques de començaments del segle XX. Dones i infants perquè els seus ditets petits servien, per exemple, per canviar les agulles de les màquines i per netejar les xemeneies.
És interessant veure com la Revolució Industrial va canviar la vida a Mataró. La vida familiar perquè les dones anaven a la fàbrica a guanyar un jornal, la vida al camp perquè els camperols emigraven a la ciutat a cercar feina més "gratificant". També les comunicacions, com ara el tren, van fer que la gent pogués anar amunt i avall amb més facilitat. Tot es va anar transformant amb molt poc temps.
Certament hi ha haver gent emprenedora que va arriscar als seus diners per muntar aquestes fàbriques...però sense els seus treballadors i, sobretot, treballadores, no ho haurien aconseguit mai.
El nostre grup de DR va tenir el plaer d'escoltar a la Lea (Dona Reportera) explicant les seves vivències a la fàbrica. La persona que ens va fer de guia va tenir l'ajut d'algú que havia viscut en primera persona aquelles històries. És a dir, vam tenir el testimoni d'una dona treballadora del gènere de punt.
dimecres, 23 de setembre del 2015
Conveni d'Estambul, recomanacions de la CEDAW, llei 1/2004
Des de Dones Reporteres us oferim els diferents links als que fa referència el Manifest del 7N:
"La importancia del Convenio estriba en que supone el primer instrumento
de carácter vinculante en el ámbito europeo en materia de violencia
contra la mujer y la violencia doméstica, y es el tratado internacional
de mayor alcance para hacer frente a esta grave violación de los
derechos humanos, estableciendo una tolerancia cero con respecto a la
violencia hacia la mujer"
http://igualdade.xunta.es/es/actualidad/el-convenio-de-estambul-sobre-violencia-contra-la-mujer-entrara-en-vigor-el-1-de-agosto
Recomendaciones generales
aprobadas por el Comité para la Eliminación de la Discriminación contra la Mujer:
aprobadas por el Comité para la Eliminación de la Discriminación contra la Mujer:
http://conf-dts1.unog.ch/1%20SPA/Tradutek/Derechos_hum_Base/CEDAW/00_4_obs_grales_CEDAW.html
Ley Orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección
Integral contra la Violencia de Género
http://www.boe.es/buscar/pdf/2004/BOE-A-2004-21760-consolidado.pdf
dilluns, 21 de setembre del 2015
Marxa Estatal Contra Les Violències Masclistes
Dones Reporteres de Mataró ens hi adherim. El proper 7 d'octubre a les 7 de la tarda a Ca La Dona es parlarà de cóm s'organitzaran les sortides per a poder participar a la manifestació. Es demana enviar 1 foto amb #yo voy 7N a: comunicación7noviembre@gmail.com
Manifiesto
Desde el año 1995, 1378 mujeres han sido asesinadas por el
terrorismo machista. En lo que llevamos de año se han contabilizado 70
feminicidios y otros asesinatos de mujeres cometidos por hombres: solo
en el verano de 2015 han sido asesinadas 37 mujeres y 8 menores a manos
de sus parejas, padres o parejas de sus madres. Mujeres y menores sufren
violencia patriarcal en múltiples formas. Y esto sólo es la punta del
iceberg.
En los últimos años hemos padecido los recortes sistemáticos en los
recursos públicos generales, en los derechos sexuales y los derechos
reproductivos, recortes en la interrupción voluntaria del embarazo de
las menores de entre 16 y 17 años y recortes en los recursos
especializados contra las violencias machistas. La cultura patriarcal
nos culpabiliza sin que la sociedad, los medios de masas y los poderes
públicos se enfrenten a los mitos misóginos y anti feministas.
El movimiento feminista considera que las violencias, que vivimos en
distintos ámbitos, suceden en una sociedad que tolera la desigualdad, y
resta credibilidad y autoridad a las mujeres. El machismo alimenta
nuestra desvalorización, la cosificación de nuestros cuerpos y la falta
de respeto a nuestras decisiones. Igualmente, estas agresiones son
inseparables de las que sufren las personas que no responden a la
masculinidad hegemónica.
Por todo ello, el movimiento feminista convoca la Marcha contra las violencias machistas el 7N para:
EXIGIR:
- Que la lucha contra el terrorismo machista sea una cuestión de estado.
- Que se desarrolle e implemente el Convenio de Estambul y el cumplimiento de las recomendaciones de la CEDAW, y se reforme la ley 1/2004 para que estén reflejadas todas las formas de violencia contra las mujeres.
- Que toda la sociedad y sus organizaciones e instituciones se comprometan en esta lucha.
- Que la lucha y los recursos incluyan tanto la violencia que ejerce la pareja o ex pareja como las agresiones sexuales, el acoso sexual en el ámbito laboral, la trata con fines de explotación sexual/laboral de mujeres y niñas y todas las violencias machistas.
- Que todas las instancias de gobierno se comprometan realmente en la prevención y erradicación de las violencias machistas, así como en la asistencia y reparación de todas las mujeres en situación de violencia, independientemente de la situación administrativa en que se encuentren las mujeres.
- Que el acento se ponga en la protección de las afectadas, facilitando diferentes salidas que impliquen una verdadera recuperación vital, económica y social de ellas así como de sus hijos e hijas.
- Que la prevención sea una política prioritaria, que incluya un sistema coeducativo en todos los ciclos, la formación específica para todo el personal profesional que interviene en los procesos, los medios de comunicación, la producción cultural y la sociedad civil en la lucha contra las violencias machistas.
- Que los medios de comunicación se comprometan a hacer tratamiento adecuado de las diferentes de violencias machistas, visibilizándolas, evitando el sensacionalismo morboso en su tratamiento y utilizando un lenguaje y unas imágenes no sexistas.
- La eliminación de la custodia compartida impuesta y el régimen de visitas a los menores de los maltratadores condenados. La retirada y no cesión de la patria potestad a los maltratadores.
Tomemos conciencia de una vez que el Machismo Mata y hace imposible la convivencia exigible en una democracia.
Estamos aquí presentes para hacer un llamamiento a cada persona, a
cada institución, a cada partido político, a cada gobierno para no ser
cómplices de esta barbarie.
La mitad de la humanidad tiene que seguir viviendo, no podemos permitir ni un asesinato más.
Por ello os esperamos el próximo 7 de Noviembre en Madrid, donde
realizaremos una Marcha que saldrá desde el Ministerio de Sanidad en el
Paseo del Prado, a las 12 h, hasta Plaza de España.
¡¡¡NOS QUEREMOS VIVAS!!! ¡¡¡BASTA YA!!!
Els diferents cartells:
http://marcha7nmadrid.org/manifiesto/ |
http://marcha7nmadrid.org/manifiesto/ |
http://marcha7nmadrid.org/manifiesto/ |
Economia solidària feminista
http://campus.easp.es/abierto/course/view.php?id=90 |
Comencem la 9ª temporada !!
Comencem aquesta temporada parlant de l'Economia solidària feminista amb l'Eva Molina, militant política de la revolució sandinista i presidenta del Colectivo de Mujeres de Matagalpa (CMM). Ens explica cóm és la seva trajectòria personal, cóm les dones de la seva família, i ella mateixa, s'han anat empoderant, formant gairebé un matriarcat.
L'Eva ens ajuda a posar la mirada a la feina de la dona, aquella que no es veu, que queda dins de casa. Quan hi ha un plat a taula, qui l'ha cuinat? I la cura de les criatures, qui la fa? Ens diu que en una societat capitalista, com ho és la nostra, això hauria de tenir un preu, un valor crematístic, però no ho té. Per què? Què passa? Perquè s'ignora una parta tant important de l'Economia?
La Lea ens parla dels Grups de Suport a aquest col.lectiu, què fan i cóm s'hi pot accedir si algú ho vol fer.
També tenim música de Nicaragua amb la cantautora nicaragüenca Katia Cardenal, una preciosa cançó anomenada Casa abierta.
Si voleu escoltar-ho només us cal clicar aquí:
dimarts, 8 de setembre del 2015
Entrevista a l'Eva Molina
Hola amigues i amics, ja tornem a estar plenament actives !! El proper
18 de setembre, a l'1 del migdia, al 89.3 de la fm, a Mataró ràdio,
podreu sentir una interessant entrevista a l'Eva Molina, membre del
Colectivo de Mujeres de Matagalpa (CMM), un col.lectiu amb el que Dones
Reporteres i tenim un fort lligam.
El testimoni de l'Eva és un petit tresor, ens explica una experiència personal molt enriquidora doncs va estar a la revolució sandinista allà a Nicaragua.
Ara és la presidenta del CMM.
Us garantim que no us decebrà escoltar-la !!
El testimoni de l'Eva és un petit tresor, ens explica una experiència personal molt enriquidora doncs va estar a la revolució sandinista allà a Nicaragua.
Ara és la presidenta del CMM.
Us garantim que no us decebrà escoltar-la !!
divendres, 10 de juliol del 2015
Trobada de Dones Reporteres final de temporada
El passat 29 de juny Dones Reporteres vam fer una trobada a casa d'una de les companyes del grup, la Rosa Montero, per posar-nos al dia i parlar de nous projectes. Vam fer un treball entre totes que consistia en explicar a l'altre el motiu de formar part de DR i era la que escoltava la que havia de dir el que hagués entès de la seva companya.
Aquí teniu unes fotos:
També es va fer un sopar on cadascuna va aportar el que havia fet per la resta. Hi ha una nova companya al grup, la Núria Pasqual, que formarà part, a partir de setembre, de DR. I les fotos que ho rubriquen:
Tot i que només hi són la meitat, la foto és representativa del moment que vam compartir. La Núria està al costat esquerra amb la Lea.
Aquí teniu unes fotos:
També es va fer un sopar on cadascuna va aportar el que havia fet per la resta. Hi ha una nova companya al grup, la Núria Pasqual, que formarà part, a partir de setembre, de DR. I les fotos que ho rubriquen:
Tot i que només hi són la meitat, la foto és representativa del moment que vam compartir. La Núria està al costat esquerra amb la Lea.
diumenge, 28 de juny del 2015
Resum programes vuitena temporada. Darrer programa de la temporada
Iniciem avui el darrer programa Amb veu de dona d'aquesta temporada. Com una volada ens ha passat aquest curs, en el que ens ha permès descobrir nous temes, que ens ha suposat enriquiment personal, però, sobretot, la il-lusió de poder-los compartir amb tots els que en escolteu.
Sabem molt bé que el treball de Dones Reporteres és treballar des de la perspectiva de gènere per avançar cap a la igualtat. I sabem que aquest és un treball que ha de ser fruit de la reflexió i que no té sols un espai. Hem d'analitzar-lo en la diversitat d'indrets, d'àmbits, tant en el privat, aquell que és més nostre, com també en el públic, a on l'actitud pro activa ens ajuda a anar avançant.
El programa Amb veu de dona ens serveix per donar a conèixer veus de dones individuals, o de col-lectius a vegades invisibles, però que són peces claus en aquesta societat canviant i complexe que vivim. Societat que, al mateix temps, està plena d'interrogants que hem d'abordar, però nosaltres hi volem posar les nostres ulleres liles, perquè cadascuna de les accions sigui tractada amb la justícia que correspon a la igualtat i, al mateix temps, poder denunciar-ho quan aquesta és diluïda o bé amagada.
També les Infuxerrades, aquestes trobades que fem mensualment al cafè cultural El Públic ens ajuden a poder parlar amb més intensitat d'algun tema que hem plantejat. El diàleg, la interactivitat, els comentaris, ens faciliten aquest diàleg obert, enriquidor.
Hem tocat molts temes, des d'el Feminisme del segle XXI, el que vam anomenar Dones x Dones (dones que treballen per altres dones), Dona i guerra, la influència de la religió, diferents formes de violència de gènere...
Si us ve de gust escoltar els talls que hem escollit i les cançons que hem triat, cliqueu aquí:
dissabte, 20 de juny del 2015
Final de la temporada Amb veu de dona
L'Encarna Siles |
La Montse Tubert |
La Pili González |
La Marisa Cardena |
La Rosa Montero |
La Pili Zarza |
La Sandra Fullola |
La Touraya Bouzhafar |
La Lea Cornellana |
El proper 26 de juny farem una mena de recull dels programes que hem emès aquesta temporada. Agafarem 4 dels molts que hem fet per comentar per què ens agraden i per què els ha escollit cadascuna de la DR que ho comentarà.
Esperem que ens escolteu el proper divendres 26 de juny d'1 a 2 del migdia. Com sempre, penjarem el programa tant en el blog com en el Facebook.
Serà, però, un a reveure perquè tornarem el setembre amb molta força i amb moltes coses per explicar.