dissabte, 13 de juny del 2015

La salut i la dona. Gimnástica hipopressiva





Després del programa, la foto. La dona del mig, amb samarreta carbassa, és l'Ana Belén
La Dra. Carme Valls
Ara ja sabem una mica més perquè encara celebren el "Dia Mundial d'Acció per la Salut de la Dona" el 28 de maig. Sí, encara queda molt per fer, en el primer món i en tots els altres que no tenen la sort d'haver nascut en països rics com ho són la majoria del continent europeu. Elles, les dones dels mons pobres, encara ho tenen molt pitjor.

Segons l'OMS el 99% de les dones que moren en l'embaràs i el part viuen en països pobres, mal anomenats ara països en "vies de desenvolupament", un eufemisme buit de contingut i una perversió més del llenguatge.

Traduït a xifres concretes vol dir que cada dia moren al món 800 dones (¡¡!!) per complicacions en el part o en l'embaràs. Però el més greu de tot és que la majoria són evitables amb una atenció especialitzada i adequada; només un 46% d'aquestes es beneficien d'una atenció medicalitzada. Les joves adolescents encara representen un risc més gran en aquest aspecte.

Dones Reporteres hem volgut recordar el Dret a la Salut i hem volgut parlar de les diferències entre homes i dones. Però nosaltres també volem aprofitar aquest espai nostre per recordar que la pobresa mata, que el dret a la vida i a la salut, depèn encara, i molt, del lloc on neixes.

Aquest programa parla de moltes coses, també d'uns exercicis anomenats "hipopressius", l'Ana Belén Gómez n'és professora i ens explica en què consisteixen. La Lea ens fa uns sèrie de reflexions amb la secció "Opinions".

Podem escoltar, també, a la Dra. Carme Valls, política i metgessa catalana, endocrinòloga, que ens parla de l'endometriosis.

Si voleu escoltar el programa sencer, cliqueu aquí: