dissabte, 15 de novembre del 2008

A la secció dones d'arreu, dones a arreu: Cristina des de Matagalpa (Nicaragua)

Parlar de la violència cap a les dones a Nicaragua és parlar d'un fet habitual: la majoria n'han patit, n'estan patint o en patiran... podria passar-me estona parlant de maltractaments, de violacions, de morts... és un tema greu i que ha passat a ser un problema de salut pública.

Avui però, no vull no fer una crònica massa dura, així que em centraré de com es treballa aquí per combatre-la i ho faré a través de les activitats que des del Colectivo de Mujeres de Matagalpa durem a terme aquests dies per dir que no volem violència.

Una de les activitats més vistoses i multitudinàries és el Carnaval, que es fa pels voltants del 25 de novembre. En aquesta activitat unes 3000 persones aproximadament surten al carrer per dir prou!!! És una activitat impressionant i és una manera de manifestar-se però des del color, la creativitat i la bellesa de les imatges: els nens surten caminant amb els Zancos, hi ha gegants fets per nosaltres mateixes... per exemple ara n'estem fent tres que representen el que no vol veure, el que no vol parlar i el que no vol escoltar, també hi ha una gran tortuga que simbolitza la lentitud de la justícia, més de 50 escombres amb cares de colors i missatges de defensa dels nostres drets, pancartes....Aquest any un dels lemes que s'ha introduït amb força a l'activitat està relacionada amb tota la violència que ve per part de les lleis i el govern, com la penalització de l'avortament terapèutic, i com tot l'atac que els grups de dones estan patint en mans del govern, doncs és un altre tipus de violència que també s'està patint però des de la legalitat.

Com podeu veure és una activitat molt gran i que porta molta feina però sobretot es tracta d'utilitzar la creativitat a través d'elements que ens ajuden a dir que volem viure sense violència.

Només com a informació dir-vos que el carnaval finalitza amb una representació de teatre al carrer que aquest any, al igual que l'any vinent és la mateixa que la que es farà a Mataró.
Cristina Sarrà