dilluns, 14 de juliol de 2014

ONU I DONES, cronologia de dades sobre la Igualtat de Gènere durant el 2013El passat 27 de gener es va gravar el  programa que es va poder escoltar el 31 de gener i ens varem plantejar la pregunta Què és ONU Dones?

El juliol de 2010 l'Assemblea General de les Nacions Unides va crear ONU Dones, l'entitat de l'ONU per la igualtat de gènere i l'apoderament de la Dona, però no va ser fins el 24 de febrer de 2011 que es va celebrar la seva inauguració a Nova York. L'organisme va ser dirigit per Michelle Bachelet.

Aquesta organització ha aconseguit coses? De ben segur que sí i parlem aquí d'unes quantes. Per exemple, el 21 de gener de 2013 al Kirguistán s'endureix les penes pel segrest de núvies. El Kirguistán  (també Kirquizistán, Kirguisia o República Kirguisa) és un país montanyós de l'Àsia Central i des de 1993 és una república democràtica i laica. La realitat però és que un país principalment rural on hi té una gran influència l'Islam. El rapte de núvies és una pràctica que es porta a terme quan el nuvi no pot pagar la dot o la família s'oposa a la relació del nuvis.

La Malala Yousafzai, va néixer el 1997 i el seu gran pecat va ser voler estudiar i lluitar pels drets de les dones al seu país, Pakistà. El 9 d'octubre de 2012 va ser víticima d'un atemptat que va portar a terme un milicià vinculat als talibans, li va disparar amb un fusell en el crani i en el coll. El 2013 Malala va rebre 10 premis importants de diferents organitzacions, entre ells un premi d'UNICEF España per la seva defensa de les nenes a l'educació.

El 19 de setembre de  2013 Rwanda va trencar un "sostre de vidre". País de l'Àfrica Central que té com a forma de govern  una república i que del 1990 al 1992 va patir una guerra civil. Perquè el terme "sostre de vidre"? Perquè un 63,8% del seu Parlament està format per dones i a Catalunya estem decreixent amb un 40,7% de dones en el Parlament.

La India es mobilitza contra la violació de dones el 23 de gener de 2013. Ser dona en aquest país tan immens no és gens fàcil perquè hi ha molta part d'elles que viuen en zones rurals, són pobres i gairebé no tenen drets. Violar una dona a La India, sobre tot si es dalit (intocable), és una pràctica comuna entre les classes masculines més altes. Però quan va ser violada un dona de 23 anys de classe mitjana (podia ser qualsevol dona), La India es va movilitzar, no només els moviments feministes sinó la població en general, sobre tot la més jove.

França revoca una llei que vé de la Revolució Francesa, una llei sobre l'us dels pantalons per part de les dones. Portar els pantalons és una vella reivindicació de la dona, Cocho Chanel els va posar de moda però encara hi ha molts països on portar-los és arriscat i perillós.

El 23 de maig de 2013 es crea el Dia Internacional de l'Eliminació de la Fístula Obstètrica, una enfermetat que pateixen a molts indrets dones pobres i analfabetes, dones que han tingut un part difícil i els ha provocat aquesta anomalia que produeix incontinència i molt de rebuix social.

Malgrat les fites aconseguides encara tenim que lluita, i molt, per la igualtat. Aquí, al nostre país, tenim la Lei Gallardón, les retallades en ensenyament, el permís de paternitat reduit...

Al llarg d'aquest programa sona una bonica cançó One Woman que parla d'un futur radiant per les dones. Si ho voleu escoltar, cliqueu aquí:

Vídeo One Women - ONU Dones 2013

Si voleu escoltar el programa sencer ho teniu aqui: