dijous, 9 de gener del 2014

“La verdadera història dels bonobos amb ulleres“

El conte que avui us dramatitzarem, es titula “La verdadera història dels bonobos amb ulleres”. És  un conte escrit per  Adela Turin cofundadora de l’associació no governamental  “ del costat de les nenes” que lluita per aconseguir una igualtat entre dones i homes.

A la tertúlia us parlarem de com influencien els contes en la infància, per fer-ho ens acompanya la psicòloga  Montserrat Damunt Martínez.

Sabeu què són els bonobos? 

No us penseu pas que són uns personatges inventats, dins de la zoologia,  són els nostres cosins més propers. Amb aquests animals es va inspirar l’escriptora Adela Turin per escriure aquest conte.
Els bonobos, dits també ximpanzés pigmeus, nans o gràcils, són uns simis que, junt amb els ximpanzés, són els animals més semblants al ser humà; més d’un 98 % dels seus genomes són iguals als dels humans.  No va ser fins l’any 1928 que els europeus els descobreixen.
Viuen al sud del riu Congo. S’alimenten bàsicament de fruits i  fulles. Tenen una gran diferència facial entre ells a l’igual que nosaltres, els humans.


Aquesta espècie es distingeix perquè tendeixen a caminar drets en moltes ocasions, per la seva cultura matriarcal i igualitària, i pel paper preponderant de la activitat sexual. Aquesta última és emprada com a salutació, agraïment, resolució de conflictes... Són molt sociables, no solament amb els membres del seu grup, sinó  també amb els d’altres grups, establint relacions amistoses entre ells quan es troben.