dijous, 9 de gener del 2014

Silenciar la veu de la dona, també és violència de gènere (programa del 22-11-13)

Iniciem la tertúlia  de Dones Reporteres d’ aquesta tarda  i l’ enmarquem com una aportació més en els actes que es celebren aquest mes a la nostra ciutat, al voltant de la Violència de Gènere.


I com a dones reporteres que som, volem posar  énfasi al nom  del nostre programa “Amb veu de dona”. Volem parlar avui de la veu de la dona en el mitjans de comunicació


I es que, arrel de la frase que vàrem utilitzar per  l’exposició de fotos de  les  activitats que  es celebren per concienciar a la ciutadania sobre  la Violència de Gènere (exposició  que es mostrarà  aquest cap de setmana a la plaça de l’Ajuntament), Dones Reporteres afirmàvem:


Fer una afirmació com aquesta porta a un munt d’ interpretacions, però volem parlar de la veu, de la mirada de la dona en la comunicació.


Les innovacions tecnològiques  i els mitjans digitals, la violència i altres fenòmens socials  del
s. XXI, fan  més necessari que mai que  les dones que es dediquen al periodisme aportin  històries de dones ja que, a partir d’ aquestes històries, descobrim realitats socials, abusos, enderreriments, injusticies  i sovint, a partir d’aquestes realitats, se’ns permet reconstruir models per tal d’ evitar-los..


Explicar la pobresa, la violència de gènere, conflictes socials, en ajuden a entendre com la visió de la dona és clau, per ajudar a les transformacions.


No ho tingueren fàcil les primeres dones que es van dedicar a fer periodisme des de la perspectiva de gènere, s’ enfrontaren al masclisme, així com a la incompresió dels  mitjans.

...

La tertúlia d’ avui ens ha permés reflexionar així com descobrir com els mitjans de comunicació no han d’estar callats. La seva veu ens ha de fer d’ altaveu de denúncia, de conèixer què està passant, per poder prendre consciència.

Sabem que el talent no té sexe però descobrim que, tant el poder com la opinió, encara en tenen. Perquè en aquests  moment de canvis tant radicals en l’ ordre mundial, polítics, econòmics, socials.. en que ens  replantagem quina és la funció dels mitjans de comunicació, veiem encara certs viaxos…

Vivim en un temps de nous lideratges, alguns clarament femenins, i cal que equilibrem i animen als mitjans de comunicació que també equilibrin el gènere així  com els continguts.

Volem un periodisme democràtic i plural que hi tinguin cabuda en igualtat de condicions tant les opinions de les dones com la dels homes. És l'única manera d’avançar cap a una societat més equitativa.

Aquest és el desig de Dones Reporteres.

Hem d’ agrair les opinions i les reflexions de les nostres convidades que ens han ajudat a posar veu a alguns dels pensaments que tenim i, ben segur, a poder tenir opinió sobre un tema tant important com és el del periodisme en perspectiva de gènere.