diumenge, 21 d’octubre del 2018

Art Social



Aquest programa l'hem dedicat a l'Art Social, un porjecte de l'Associació Neret Social que té com a objectiu promoure i donar visibilitat a l'Art vom a eina transformadora.

L'objectiu és l'apoderament de persones i col-lectius que requereixen d'una eina perla transformació de la seva situació social.

Això també ho podem traspassar al món de la dona i més en concret al projecte de Dones Reporteres doncs un dels seus eixos és el Feminisme Transformador, és a dir, que la dona tingui identitat pròpia o apoderament.

Per parlar-ne hem tingut entre nosaltres a la Lola Renau i la Blanca Gimeno, les dues immerses en aquest món de l'Art Social.

Si us ve de gust escoltar-ho, cliqueu aquí:


                   




                   

                   

10 anys de Dones Reporteres !!


No, no ens hem oblidat del blog i sí, hem fet vacances i ja hem començat la nova temporada, però és que estem molt i molt enfeinades perquè estem de celebració!.

Aquest any ja són 10 temporades de Amb veu de dona i aquest programa anirà dedicat a nosaltres, als nostres programes, a les Dones Reporteres que són i han sigut.

Per tant les convidades d'avui per parlar entre totes són la Mercè Alabarce, la Rosa Montero  i la Cristina Sarrà, elles i nosaltres farem el programa d'avui.

Si voleu escoltar com ha quedat el programa, cliqueu aquí:




                    



                    


                   

dilluns, 2 de juliol del 2018

REcull dels programes del semestre 2017 / 2018



Dones Reporteres hem fet un porgrama especial perquè aquest és el darrer de la temporada, per això hem volgut que fos diferent.

Hem fet un recull dels programes realitzats i els hi hem volgut  donar  una pinzellada més amb les nostres reflexions.

Aquest és un any especial per nosaltres perquè fa 10 anys dels nostres inicis i estem de celebració, però, sobretot, pels esdeveniments que tenen a veure amb la dona.

L'onada feminista, explosiva, intensa i mundial, amb un  8 de març inolvidable, ha posat sobre la taula les desigualtats de gènere i ha fet que les dones sortissin al carrera amb un clam soliari contra la violència envers les dones. Segur que hi haurà un abans i un després d'aquest 8 de març !

Si voleu escoltar  tot el contingut, cliqueu aquí:


dimarts, 12 de juny del 2018

Diversitat Sexual : LGTBI+






El proper 28 de juny és el Dia Mundial de l'Orgull LGTBI+, es una celebració on mostren l'orgull per la seva sexualitat, diversa i plural, viscuda amb plenitud i amb acceptació. Aquest dia, però, es fa en memòria dels disturbis que hi van haver a Stonewall (NY) l'any 1969, que van marcar l'inici d'aquest moviment d'alliberació.

Per recordar aquest esdeveniment Dones Reporteres hem volgut convidar a la Heidi Pérez i a ne'n Xevi Noya perquè ens parlin de la seva associació Mataró LGTBI, acabada de crear. Amb ells hem reflexionat al voltant de les moltes opcions sexuals que tenim les persones, però també del rebuig que es té cap a allò que ens es desconegut, que se surt del heteropatriarcat.

Si vols escoltar tot el que hem dit, clica aquí:

divendres, 25 de maig del 2018

Diversitat Cultural




El passat 11 de maig les Dones Reporteres vam voler parlar de la Diversitat Cultural a la nostra ciutat. Vam voler conèixer a les persones que escullen Mataró per viure, quin canvi suposa per la dona l'arribada a un lloc desconegut?

Ens van acompanyar la Fàtima Douig (marroquina), la Gondo Fatumata (senegalesa), la Liying Chen, mediadora xinesa del servei de Igualtat i Ciutadania i la Maria Carol, Educadora Social que treballa a Caritas.

Si voleu escoltar tot el que es va dir i sentir, cliqueu aqui:


divendres, 18 de maig del 2018

Primera celebració dels 10 anys de Dones Reporteres






El passat 16 de maig vam fer una Xerrada a Can Palauet, amb la participació de la Marina Subirats que ens va parlar del Maig'68 i les Dones. Aquest acte queda emmarcat dins de les celebracions que Dones Reporteres anirem fent al llarg d'aquest any 2018.

Si voleu escoltar el que ens va dir la Marina Subirats, cliqueu aqui:





dilluns, 23 d’abril del 2018

Totes Plegades i el Teatre Social






El passat 13 d'abril les Dones Reporteres, sempre Amb veu de dona, vam anar al teatre tot fent ràdio.

Vam entrevistar a la María Majó de Totes Plegades i l'experiència d'unes dones que van anar explicant les seves històries i es van anar escrivint tot aprenent l'idioma, el seu professor les va anar ajudant.

Aquests textos es van convertir en un guió i aquest guió en una obra de teatre, amb una guionista i un director. Tot plegat s'ha convertit en una realitat que alumnes de diferents escoles representaran.

Doncs això, si voleu anar al teatre, cliqueu aquí:




dimarts, 27 de març del 2018

Diversitat Familiar - Famíles enllaçades






El passat 23 de març Dones Reporteres de Mataró vam voler parlar de la diversitat de la família avui. Fills teus, fills meus, fills nostres...Enllaçar aquesta diversitat, donar amor als petits de la casa, donar-los seguretat, aprendre a conviure, no és gens fàcil, però és possible.

La Mariona Carbó, va voler venir a parlar de la seva experiència i de la seva associació, ella n'és coordinadora i membre de la junta. Té molta experiència amb la diversitat i l'enllaç.

Si voleu escoltar tot el que vam parlar, els contes que vam poder escoltar, la música, tot el que forma part de Amb veu de dona, cliqueu aquí:


dijous, 15 de març del 2018

Infuxerrada


Apodarament de les dones - Fundació SURT








Dones Reporteres de Matarò el passat 9 de març en el seu programa Amb veu de dona van voler parlar amb la Gemma Altell, directora de Innovació de la Fundació SURT.

Des de 1993 són una associació de dones compromese amb l'equitat de gènere, amb la inclusió, amb la solidaritat i la transformació social.

També van tenir les Opinions de la Pili Capella, la Pili González ens va facilitar el currículum de la Gemma, la Pili Zarza li va fer l'Entrevista. També vam fer un homenatge al desaparegut Forges. L'Agenda també hi va ser present.

La música va ser la de Mozart i també vam poder escoltar la meravellosa veu de la Joan Báez ara que ens diu que ja no farà més concerts.

Si ho voleu escoltar, cliqueu aquí:


dimecres, 28 de febrer del 2018

Jornades del 8 de març



Les dones del CMM sempre presents a la nostra ciutat




Dones Reporteres cedim aquest espai als nostres companys, els Homes Igualitaris




Manifest davant la Vaga feminista del 8 de març

L'associació HOMES IGUALITARIS (AHIGE Catalunya) se suma a la "Vaga Feminista" i a tots els actes programats per al dia 8 de març del 2018, dia internacional de la dona.
Homes Igualitaris (AHIGE Catalunya) pertany al Moviment d'Homes per la Igualtat, se sent part del Moviment feminista i del Col·lectiu LGTBQ + per a la superació del sistema patriarcal i de la fòbia a la diversitat sexual.
Per això ens sentim cridats a participar activament en totes les accions que s'estan programant perquè el 8 de març no sigui un dia de celebració sinó de reivindicació i protesta davant de les desigualtats, les discriminacions i les violències estructurals que pateixen les dones, però també d'exigència d'un nou model social, just, democràtic i igualitari.
Aquest 8 de març serà important, però ho és més encara el procés que està duent a terme el feminisme renovant-se generacionalment i penetrant totes les capes de la societat. Aquesta vaga incideix en tots els sectors i a diferents nivells: cures, consum, laboral i estudiantil. El seu objectiu principal és demostrar al món, als governs i a la societat que les dones són imprescindibles perquè el món funcioni.
Els homes estem cridats a donar-hi suport. El fet que la crida a la vaga estigui adreçada a les dones no vol dir que els homes haguem de restar de braços creuats sinó que, tot i que secundari, el nostre paper ha de ser actiu, tant en aquesta vaga com la resta de l'any. Aquesta vaga és una crida a la reflexió col·lectiva.
Pel que fa a la vaga de cures, les nostres companyes criden l'atenció sobre el paper fonamental de les cures que no poden aturar-se. Per aquesta raó, els homes tenim un paper important: hem d'assumir la totalitat del treball reproductiu i de cura d'aquest dia i tenir el ferm propòsit de compartir-los de manera igualitària amb les nostres companyes durant tot l'any. Ja no tenim excuses per defugir les nostres responsabilitats.
Pel que fa a la vaga de consum, no comprem cap producte o servei, més enllà dels imprescindibles; evitem el consum en comerços on les dones es troben en males condicions laborals, així com denunciem la publicitat sexista.

Pel que fa a la vaga laboral, facilitem que les companyes vagin a la vaga. Home, si ets empresari no descomptis el dia ni prenguis represàlies. Si ets treballador, assumeix-ne els serveis mínims i reparteix el teu salari del dia amb elles.
Pel que fa a la vaga estudiantil, donem suport a les teves companyes, tot acompanyant-les en la vaga o facilitant-les els apunts del dia.
HOMES IGUALITARIS (AHIGE Catalunya) participem i fem nostres totes i cadascuna de les reivindicacions de la Comissió 8 de març i les diferents Assemblees Provincials.
Fem una crida a tots els homes integrats en grups d'homes per la igualtat i a la població masculina en general perquè, des de posicions feministes contràries als mandats masculins tradicionals, facilitin i ajudin perquè aquesta vaga sigui un punt i seguit per tal de visibilitzar la importància social que tenen els treballs de cures i domèstics, defensar amb elles els seus drets sexuals i reproductius, la coeducació, l'ensenyament laic i respectuós amb la diversitat, la fi de les violències masclistes, la defensa d'un model econòmic nou, social i ambientalment sostenible que defensi les persones davant del patriarcat i al capitalisme que imposen la seva lògica de benefici i acumulació, generant desigualtat, relacions de poder i destrucció de recursos i mostrar un contundent rebuig a les fronteres i les seves conseqüències.
Instem als poders públics que les polítiques públiques estiguin dirigides a aconseguir la igualtat real i aportin els recursos econòmics necessaris per a dur-les a terme.

divendres, 23 de febrer del 2018

Les bruixes








El passat 23 de febrer Dones Reporteres de Mataró va voler deixar volar la imaginació, alliberar l'esperit i deixar que l'ànima parli d'un altre saber. Ho deia Maria Zambrano, Un nuevo saber sobre el alma, la filòsofa malagueña de qui Ortega i Gasset, el seu mestre, deia que mai ho arribaria a ser...

La RAE parlant de la bruixa: "Persona a qui se li atribueix poders màgics que venen del diable. En els contes infantils i en el folklore, dona lletja i dolenta que té poders màgics i que, generalment, vol damunt d'una escombra. Dona que sembla pressentir el que ha de succeir. Dona d'aspecte repulsiu. Dona dolenta".

El llatí les anomenava maleficae i es va utilitzar a Europa a l'Edat Mitja i Moderna. En Anglès els hi diuen Witch, l'italià les descriu com Strega, l'alemany ens parla de Hexe i el francès, més refinadament, les assenyala com a sorcière

La paraula "bruja" sembla ser pre-romànica, del mateix origen que el portuguès i galeg bruxa i el català bruixa. En el País Basc i Navarra s'utilitza el terme sorgin i a Galícia la veu meiga. La primera aparició documentada de la paraula "bruxa" ens ens ve del segle XIII.

A l'Antiguitat era la deessa Hècate qui dirigia la bruixeria i els encanteris i en certs llocs eren considerats una porta al món infernal i estaven associats a pantans, llacs i boscos.

Lucio Pauleyo (escriptor romà del segle II, nascut a Madaura, avui Argelia) parla de la Tessàlia (Grècia) com a terra natal de l'art màgic, perquè era una terra fèrtil amb molta aigua i molts personatges de la literatura tenen aquest origen com ara Erichtuo (bruixa tesssaliana de la Farsalia de Marco Anneo Lucanno) o Pamphile (personatge de El asno de oro de Lucio Apuleyo).

És amb el Papa Joan XXII (segle XIV), amb una butlla pontifícia, que comença, realment, la persecució de les bruixes i que va durara quatre segles. Aquestes persecucions van ser fetes, majoritariament, a dones. Claude Seignolle escriu: "Satán tuvo sus sacerdotes, que fueron los brujos. Y el rey de los infiernos tuvo sus sacerdotisas, que fueron las brujas"...i com que les dones eren excloses de l'Esglesia, tenien més tendència a anar cap al lloc obscur i eren més nombroses que els bruixots... i així neix la justificació per perseguir-les.

Les persecucions més nombroses van tenir lloc durant els segles XVI i XVII, van morir entre 50.00 i 100.000 persones, condemnades tant per la Inquisició com per la Reforma, una xifra molt elevada tenint en compta la època. D'aquestes dades, un 80% de les víctimes van ser dones. Moltes d'elles eren llevadores i sanadores, d'edats i condicions diverses, que usaven remeis tradicional, infusions, arrels, herbes, ara en diríem "fototeràpia". Les persones més "cultes" d'aleshores pensaven que era màgia o bruixeria... S'ha de dir que les dones de les classes més privilegiades eren excloses d'aquesta mena d'acusacions i persecucions.

El processos a les bruixes es van començar a posar en dubte a finals del segue XVII. A Anglaterra la llei contra la bruixeria va ser abolida el 1736... i la darrera bruixa anglesa penjada al 1808. Les darreres cremacions de bruixes van tenir lloc a finals del segle XVIII i començaments del XIX.

Avui tenim altres noms: esoterisme, homeopatia, medicines alternatives, psicologia, diversitat de teràpies de tota mena, holisme...bruixeria del segle XXI? Pseudo-ciència? Xerrameca?.

Per parlar de Les Bruixes, les Dones Reporteres, en el seu programa Amb veu de dona, van tenir com a convidada a la Isabel Tirado, Catedràtica de Història, especialitizada en Contemporànea, assessora tècnica/pedagògica del Institut Espanyol d'Andorra. La seva vida professional ha estat dedicada a la Docència. Si voleu escoltar cóm va anar tot el programa, cliqueu aquí:




diumenge, 11 de febrer del 2018

Què ofereix la nostra ciutat a la dona?








Dones Reporteres de Matarò vam voler parlar amb la Regidora Marisa Merchan que, entre moltes altres coses ho és també de Polítiques de Gènere, de què ofereix la nostra ciutat, Mataró, a la dona? Què passa amb una dona nouvinguda --> quan és immigrant --> quan ve de nou a la ciutat a viure-hi? Cóm s'orienta per obtenir els serveis necessaris pel dia a diaP També van voler parlar de l'associacionisme, la joventut i l'oci nocturn, el macroprostíbul...moltes coses i molta música.

Si cliqueu aquí ho podreu escoltar "en viu":

dimarts, 30 de gener del 2018

Taller amb la Meritxell --> El conflicte








Dones Reporteres ens seguim formant. Hem fet un taller amb la Meritxell Puyané, coneguda de la casa i també pel món de la dona. El taller anava sobre el conflicte, tema adient per un grup que ha de saber treballar en equip...no és que no en sabem, però segur que ens han passat coses que no hem resolt del tot bé.

I per aixó hem tingut l'ajuda de la Meritxell que sap molt bé cóm motivar i donar eines.


Feminisme(s) 2017







Dones Reporteres de Mataró vam iniciar el primer programa del 2018 Amb veu de dona. Un any important per nosaltres doncs celebrem el nostre 10é aniversari. 10 anys donant veu a les dones. Ho festejarem i us ho explicarem!.

Aquest any que acabem de tancar ha estat un punt de inflexió del Feminisme(s) i vam voler explicar alguns fets que han passat. El recull no és massa exhaustiu però sí significatiu. Hem volgut posar en valor el sorgiment d'alguns moviments i experiències personals. Ho vam fer entre nosaltres, les Dones Reporteres.

El món de la dona ha sofert canvis importants...però encara ens queda molt a fer.

El feminisme és la única Revolució de les moltes que hi ha hagut que encara continua vigent avui i no ha portat guerres, no s'ha lluitat amb armes que maten. Hi ha un moviment de gent jove que pren el relleu. La revolució feminista no para!.

si voleu escoltar tot el que vam dir, cliqueu: