dilluns, 1 de març del 2010

El 1977, el 8 de març va ser oficialitzat com a Dia de les Nacions Unides per als Drets de la Dona



Una tarda més de dilluns, Dones reporteres, com sempre, comencem un nou programa d’“Amb veu de Dona”

Bona tarda amics i amigues.
El dilluns 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Amb motiu d’aquesta Diada, hem volgut dedicar el nostre programa a aquest esdeveniment. Per fer-ho, hem trencat el format que us tenim acostumades. Serà un programa especial on parlarem de les nostres àvies, les nostres mares i les nostres nétes. Dit d’una altra manera: del Rol de les Dones en el segle vint-i-u.

Bona tarda, Marisa!

El programa d’avui potser és d’aquells que més ens surt de dins... Com has enfocat la secció d’Opinions? Desprès d’aquests segons musicals, en endinsarem amb la Marisa en la història del 8 de març.

L'any 1945 les Nacions Unides van adherir-se al primer acord internacional que defensava la igualtat de sexes com a dret fonamental i indiscutible i trenta anys més tard, el 1975, va ser declarat "Any Internacional de la Dona".

El 1977, el 8 de març va ser oficialitzat com a Dia de les Nacions Unides per als Drets de la Dona i la Pau Internacional amb l'objectiu d'eliminar tota mena de discriminació contra les dones i els seus drets, per posar en relleu la igualtat entre els gèneres, i promoure el desenvolupament i la pau. En l'actualitat, aquesta celebració encara està prohibida en alguns països.

Lamentablement, encara avui, les dones continuen patint a tot el món situacions molt pitjors i molt més vexants que les que poden arribar a patir els homes.

Per tot això jo dic: Gràcies a totes aquestes dones que es van atrevir a sortir de casa, a creure que podien fer molt més que cuinar i netejar, a totes aquelles que van entrar a la Universitat per obrir-nos les portes a les que veníem al darrera.

Gràcies a totes les que van decidir divorciar-se quan tota la societat els deia que feien malament.

A les que es van enfrontar fora i dins de casa seva amb intolerants i tot i així van decidir seguir endavant.

A aquelles que van decidir perseguir els seus somnis, malgrat les crítiques i les pressions.

Gràcies a les nostres àvies i mares coratge que van resistir, treballant de sol a sol als camps i els tallers de confecció.

I gràcies a tots aquests homes que reconeixen la lluita de la dona pel que és, una lluita pels drets.

Seguim en el programa especial que des d’“Amb veu de dona” hem preparat per a tots i totes vosaltres, com sempre a la sintonia de Mataró Ràdio. Com ja aneu veient, avui l’estem dedicant a la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. La Marisa ens ha explicat els orígens del 8 de març i ens ha acostat a les dones que el van patir...

En memòria d’aquestes dones, aquesta tarda hem preparat una tertúlia que serà conduïda per la Pili. Bona tarda,

Pili, explica’ns breument com serà l’enfocament d’aquesta secció

I com és que t’has decidit per la tertúlia?

No us farem esperar més. De seguida la Pili, ens presentarà les contertulianes que l’acompanyen. Hi veig cares molt conegudes del programa...

[Pili presenta el tema, parlant d’ahir, avui i demà. Començant per l’ahir, sentim el primer anunci]

[Pili presenta les contertúlies. En acabat, escolten l’anunci del Norit]

A micròfon tancat estàvem parlant amb l’Àngels perquè aquest és el seu primer programa com a Dona Reportera. Bona tarda, estàs més tranquil•la?, Ja veuràs com aniràs agafant confiança...

Àngels, què podem veure en el CENTRE D’INFORMACIÓ I RECURSOS PER A LES DONES?

L’exposició: “Les paraules i les imatges transmeten valors”
Del 22 de febrer al 12 de març. De dilluns a dijous, de nou a una del migdia, i de quatre a set de la tarda. Divendres de nou a una.

Més informació i inscripcions al Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, carrer Blai Parera, 6.
Telèfon: 93 702 2812

Marisa, parlem ara del Programa d’activitats del 8 de març...

Es clar que sí! Perquè no podem faltar a la Lectura del manifest institucional del Dia de la Dona treballadora.
Té lloc davant de l’Ajuntament el 8 de març, a les dotze del migdia.

I a les set de la tarda, les diverses vocalies de dones de la ciutat, juntament amb el col•lectiu de “Mujeres de Matagalpa”, organitzen una Acció teatral al carrer. Tindrà lloc a la Plaça Santa Anna.

Què organitza la VOCALIA DE DONES DE ROCAFONDA, Àngels?

Per a la Commemoració del 8 de març estan previstos diferents actes i un sopar de dones en el Centre Cívic de Rocafonda.

El Centre Jove organitza el passi d’un Curtmetratge titulat “Un mundo feliz” i un debat sobre el significat del 8 de març abans i ara. El divendres 5 de març a les sis de la tarda.

Per a més informació, en el Centre Cívic de Rocafonda. Carrer Poeta Punsola, 47.

La resta de programació sobre la Diada Internacionals de la Dona Treballadora es recull en un tríptic que reparteix l’Ajuntament de Mataró per la ciutat.

I està ben farcit d’activitats, oi Àngels?) La VOCALIA DE DONES DE VISTA ALEGRE...

... hi contribueix amb l’organització de la Caminada Solidària sota el lema “Mataró amb Haití”. La sortida és el 7 de març a dos quarts de nou des de el Parc Central Vell. Si voleu més informació i per a les inscripcions, truqueu al telèfon: 666 489 897 i pregunteu per en Manuel Rodríguez.

I fins aquí tot el que ha donat de sí el programa d’avui. Esperem que us hagi agradat aquest especial dedicat al rol de les dones en el segle vint-i-u.

Hem fet el programa: la Marisa, la Fina, la Pili, l’Àngels i la que us parla, la Marisa. Agraïm la presència de la Paloma Azpilicueta, la Carme Xena, i la Pilar Falcón. Juntament amb les nostres companyes Touraya i Rosi, han participat a la tertúlia.

Carles, moltes gràcies per ser amb nosaltres... al control tècnic!

I gràcies a tots i totes vosaltres per escoltar-nos en el 89.3 de la FM. Mataró Ràdio!

Som Dones Reporteres de Mataró.