dilluns, 18 d’octubre del 2010

1.Què podríem dir de la matèria primera a l’hora de cuinar? Menjar energètic, ecològic,ben combinat…?





Introducció al tema Salut i Alimentació

En el programa d’avui volem conversar sobre l´ Alimentació i la Salut. Hem preparat el programa l’equip de dones reporteres ,i avui el locutarem la Mercè i jo mateixa la Pili
Podríem orientar la nostra conversa sobre quins són els aliments més necessaris per mantenir una bona salut al llarg de la vida, però voldríem donar-hi una altre caire i es …parlar d’altres elements que sovint ajuden a que els aliments aconsegueixin la finalitat que ens proposem i que sovint són elements que afegeixen valor a la nutrició.

És per això que diem:
VALOR NUTRICIONAL, PERÒ TAMBÉ D’ALTRES VALORS.

L’art de cuinar

Aquest art, aquest valor, comença en l’acció prèvia que suposa anar a comprar.
Cal seleccionar els aliments, pensant amb el que vull fer, però també és important pensar amb el color, amb la textura, amb la forma, amb la mida.



Podem cuinar activament, és a dir fent un tipus de menjar que necessiti que hi estiguem a sobre, que l’acompanyem en la seva realització. D’altres en canvi necessiten fer el seu procés tot sol. Fent xup-xup en té prou. Què important és, però la mirada en aquest xup-xup.

Hem de parlar també de l’espai on ho fem. La cuina ha de ser aquell lloc, aquell racó que ens hi sentim còmodes i que el sentim com a propi

L’art de menjar.

Els rituals, les litúrgies, sovint acaben donant el toc en allò que fem. També el menjar necessita d’aquest embolcall. No val menjar de qualsevol manera! La taula ben preparada, les estovalles adequades, aquella vaixella…. Faciliten aquest acte social, relacional, d’amistat i de viure amb més intensitat, que sovint és el compartir el menjar.

Alimentar-se correctament, tot un art.

Cal que mengen cada dia de la setmana el que toca…? O bé podem ser més innovadores i trencar les rutines, improvisant combinacions diferents…?
Quines han de ser les quantitats d’aliment que hem de prendre? Ens hem d’afartar o bé alimentar-se correctament també és un art?

De tot això en voldríem parlar amb les nostre tertulianes
Però abans de presentar-vos-les . Voldríem introduir un element que titulem “cuinar des d’una perspectiva de gènere”. Cuinem igual els homes i les dones? Les sensibilitats diferents també es noten cuinant? Tradicionalment la dona ha estat l’encarregada de cuinar, és la que ha estat a la cuina.
Ens preguntem, per què hi ha cuiners molt pioners i tantes cuineres invisibles…?
Aquests altres valors són el que ajuden a que tot plegat tingui més significat, ens agradi més, sigui millor, cal però una actitud positiva perquè tot això ho aconseguim.





Presentació de les contertulianes

Pilar Ibern “Gavina”, autora del llibre Tots a taula

Eva Garriga, deixeble de Montserrat Bradfort, propulsora de la alimentació natural energètica


Pregunta a les contertulianes per centrar la tertúlia

Parlàvem en la introducció de la importància de cuinar correctament i sobretot fer-ho amb il•lusió i amb ganes….

1.Què podríem dir de la matèria primera a l’hora de cuinar? Menjar energètic, ecològic,ben combinat…?