diumenge, 24 de març del 2013

Com afecta la crisi a la dona treballadora?

En el programa anterior varem poder analitzar el paper de la dona dins del moviment obrer al Mataró de la postguerra, també varem tenir l’ ocasió de poder conversar amb dues dones “activistes” dels anys 60 per aconseguir el camí cap a la igualtat.

Però si parlàvem del passat, avui volem afrontar el present.

I ho hem de fer des de dues vessants, per un costat des la crisi, amb una mirada de dona i per l’ altra  analitzar la darrera Reforma Laboral des de la perspectiva de gènere.

Les dones hem assistit,a tímids avenços cap a l’ equiparació i el reconeixement dels nostres drets en l’ esfera del treball remunerat. Però tot just començat aquest camí calia treballar en premisses que assentessin aquests fonaments sobretot  en dues vessants : en  l’ organització dels temps del treball i l’ altre el desplegament d’ una xarxa de servei  i cura. Tot això per arribar al treball remunerat en igual
condicions que els homes, això si respectant les diferències i les especificitats.

La crisi laboral fins fa poc, tenia rostre masculí, possiblement perquè un dels sectors productius més afectats, l’ ocupaven majoritàriament homes. Però no hem d’oblidar que hi ha molta feminització del treball en la indústria depenent de grans factories. Un exemple és el del automòbil.

Amb el pas del temps i submergits profundament  en aquesta crisi, constatem  que també té rostre de dona i una de les conseqüències de la crisi és l’augment de l’atur.

 De tot això en volem parlar avui, hi ho farem amb:

Anna Huertos, advocada laboralista, i membre del col·lectiu Ronda

Montserrat Masvidal, responsable de Igualtat de  UGT de Mataró.


Aquests darrers anys, les dones havíem aconseguit  uns drets que se’ns reconeixien com a bàsics en diferents legislacions, però la desarticulació de l’economia de l’estat del benestar ens afecta en primera línia.

Aquesta nova situació no dóna ocasió que es puguin consolidar conquestes dels darrers anys en el mercat laboral. Amb una implicació directa sobre els seus drets, les seves rendes, la seva capacitat d’elecció i de formació i l’apoderament  de les dones.

La crisi provoca un creixement dels treballs informals, tornant a posar en primera línia l’economia submergida i al mateix temps un empitjorament de la vida quotidiana de les dones, i del seu entorn, com a responsables moltes vegades de les activitats de cura.

La pobresa creix no només en sectors on ja és crònica sinó que comença a cronificar-se en sectors socials que vivien en una situació econòmica desfogada els darrers anys.

El paper de les dones serà determinant davant dels canvis que la crisi, de les crisis: alimentària, econòmica i ecològica aquestes s’estan imposant arreu del món. Cal que la nostra força  com a col·lectiu vagi marcant el rumb cap aquesta equitat entre les persones.

Cal que es creïn politiques  anti-crisi que abordin les desigualtats entre homes i dones, que generi un repartiment més just del treball. Així com, polítiques  que permetin a les dones integrar-se en nous sectors econòmics.


És evident que la crisi econòmica no és amiga de les dones i hem de combatre-la.
Aquest és el desig de Dones Reporteres





Podeu escoltar el programa sencer:

Infuxerrada amb Ana Ara i Bea Huber del Colectivo de Mujeres de Matagalpa

El passat 6 de març vam poder comptar amb l'Ana i la Bea a la infuxerrada que les Dones Reporteres vàrem organitzar, un cop més, al café cultural El Públic, aquesta vegada en motiu del Dia Internacional de les Dones. Vàrem passar una bona estona amb elles, vàren cantar,  vàrem poder conèixer una mica més el colectivo i el treball que fan per els drets dels infants i de les dones, també ens varen explicar la situació de la dona a Nicaragua i com està el moviment feminista.
El dissabte 9 de març, les dones de la vocalia de Rocafonda varen celebrar la diada amb una acció al carrer "El vaixell cap a la llibertat" i un seguit d'actes al Centre Cívic de Rodafonda. L'acció al carrer es va preparar en un taller de teatre social que es va fer durant el mes de març a la mateixa vocalia, taller dinamtizat per l'Ana i la Bea on algunes dones reporteres hi vàrem participar.


Podeu escoltar la infuxerrada sencera a:

dilluns, 11 de març del 2013

8 de març, dia de la dona treballadora



Avui és dia 8 de març, la dia internacional de la dona treballadora. Aquesta data, malgrat es pugui pensar el contrari, no té l’origen en un sol fet, sinó en un procés a partir de les lluites de dones nord-americanes, primer i dones europees, després. Aquestes lluites, de principis del segle passat, anaven encaminades, sobretot, a obtenir el dret a vot de les dones, però també es va lluitar per aconseguir drets socials i laborals. Però, curiosament, la data del 8 de març queda fixada a partir d’un fet ocorregut a Rússia i que va ser el preludi del procés revolucionari soviètic. El 8 de març de 1917 hi va haver una gran mobilització de dones russes provocada per la manca d’aliments en un context de guerra mundial.

I ara què,
Celebrem o reivindiquem? Amb aquesta pregunta el dimecres d’aquesta setmana al café cultural El Públic, les Dones Reporteres vàrem dur a terme la segona infu-xerrada de l’any. Aquesta vegada amb l’Ana Ara i la Bea Hubert, dues dones que treballen i lluiten activament per la igualtat i els drets de les dones des del Colectivo de Mujeres de Matagalpa, Nicaragua, també, ho fan a casa nostra amb tallers i accions de sensibilització.  Elles mateixes ens comentàvem que tenim poc a celebrar i molt a reivindicar.

I és així, no tot està aconseguit i no tot allò aconseguit en aquest país amb l’esforç i lluita de moltes persones durant la dictadura i la transició cap un estat democràtic,  és inamovible. Diferents veus alerten de la importància de no abaixar la guàrdia, com estem veient dia rere dia, amb el context de crisi econòmica i social és molt fàcil anar enrera amb moltes fites aconseguides, no només en particular pel que fa als drets de les dones, sinó a drets laborals i socials, en general.

En el programa d’avui, en aquest especial dia internacional de la dona treballadora,  volem fer una mirada cap enrera per parlar i recordar el moviment obrer en les fàbriques tèxtils de Mataró on les dones hi van tenir un paper cabdal. No hem d’ oblidar la lluita clandestina de moltes dones i homes per aconseguir drets laborals i socials, i en concret reivindicacions que afectaven al treball i vida de les dones.
Ho farem a través de la mirada i experiència de dues dones que van ser actives en aquesta lluita aquí a Mataró: la Rosa Salicrú i la Lea Cornellana. La Rosa Salicrú es la segona vegada que ve al nostre programa, la vam entrevistar fa uns anys com a dona singular. La Lea com bé sabeu, és una dona reportera, val a dir que els anys no li han fet perdre l’esperit crític i lluitador i un sentit profund per la justicia social, conversarà amb totes dues la nostra companya Sandra.

També parlarem amb la Núria Massafrets,  mestra d’adults jubilada, llicenciada en història. Ella també repeteix a l’Amb Veu de Dona.  La nostra   companya Rosa conversarà amb ella sobre  LES DONES DINS EL MOVIMENT OBRER AL MATARÓ DE LA POSTGUERRA A LA TRANSICIÓ.

Abans d’acabar el programa farem un repàs dels actes més destacats que es fan a Mataró i a Barcelona en motiu del dia d’avui, 8 de març, dia internacional de les dones.
 
Bona tarda a totes,
Feta la presentació del programa, comencem!




Escolta el programa sencer: