dilluns, 11 de març del 2013

8 de març, dia de la dona treballadora



Avui és dia 8 de març, la dia internacional de la dona treballadora. Aquesta data, malgrat es pugui pensar el contrari, no té l’origen en un sol fet, sinó en un procés a partir de les lluites de dones nord-americanes, primer i dones europees, després. Aquestes lluites, de principis del segle passat, anaven encaminades, sobretot, a obtenir el dret a vot de les dones, però també es va lluitar per aconseguir drets socials i laborals. Però, curiosament, la data del 8 de març queda fixada a partir d’un fet ocorregut a Rússia i que va ser el preludi del procés revolucionari soviètic. El 8 de març de 1917 hi va haver una gran mobilització de dones russes provocada per la manca d’aliments en un context de guerra mundial.

I ara què,
Celebrem o reivindiquem? Amb aquesta pregunta el dimecres d’aquesta setmana al café cultural El Públic, les Dones Reporteres vàrem dur a terme la segona infu-xerrada de l’any. Aquesta vegada amb l’Ana Ara i la Bea Hubert, dues dones que treballen i lluiten activament per la igualtat i els drets de les dones des del Colectivo de Mujeres de Matagalpa, Nicaragua, també, ho fan a casa nostra amb tallers i accions de sensibilització.  Elles mateixes ens comentàvem que tenim poc a celebrar i molt a reivindicar.

I és així, no tot està aconseguit i no tot allò aconseguit en aquest país amb l’esforç i lluita de moltes persones durant la dictadura i la transició cap un estat democràtic,  és inamovible. Diferents veus alerten de la importància de no abaixar la guàrdia, com estem veient dia rere dia, amb el context de crisi econòmica i social és molt fàcil anar enrera amb moltes fites aconseguides, no només en particular pel que fa als drets de les dones, sinó a drets laborals i socials, en general.

En el programa d’avui, en aquest especial dia internacional de la dona treballadora,  volem fer una mirada cap enrera per parlar i recordar el moviment obrer en les fàbriques tèxtils de Mataró on les dones hi van tenir un paper cabdal. No hem d’ oblidar la lluita clandestina de moltes dones i homes per aconseguir drets laborals i socials, i en concret reivindicacions que afectaven al treball i vida de les dones.
Ho farem a través de la mirada i experiència de dues dones que van ser actives en aquesta lluita aquí a Mataró: la Rosa Salicrú i la Lea Cornellana. La Rosa Salicrú es la segona vegada que ve al nostre programa, la vam entrevistar fa uns anys com a dona singular. La Lea com bé sabeu, és una dona reportera, val a dir que els anys no li han fet perdre l’esperit crític i lluitador i un sentit profund per la justicia social, conversarà amb totes dues la nostra companya Sandra.

També parlarem amb la Núria Massafrets,  mestra d’adults jubilada, llicenciada en història. Ella també repeteix a l’Amb Veu de Dona.  La nostra   companya Rosa conversarà amb ella sobre  LES DONES DINS EL MOVIMENT OBRER AL MATARÓ DE LA POSTGUERRA A LA TRANSICIÓ.

Abans d’acabar el programa farem un repàs dels actes més destacats que es fan a Mataró i a Barcelona en motiu del dia d’avui, 8 de març, dia internacional de les dones.
 
Bona tarda a totes,
Feta la presentació del programa, comencem!




Escolta el programa sencer: