dilluns, 4 d’agost del 2014

Dramatització del conte "La Bella durmiente"




 El passat 23 de maig ens varem fer un petit regal Dones Reporteres i la Rosa, com a conductora del programa, ens va ajudar a fer la dramatització de la Bella Dorment, basada en la versió de Charles Perrault.




La Bella Dorment del bosc és el conte de fades per excel·lència ja que conté tots els elements típics dels contes: les fades, els elements màgics, el rei, la reina, el príncep, la princesa, l'ogressa. I totes plegades varem jugar i interpretar els personatges que ens varen ser assignats. Però haureu d'escoltar l'àudio per poder saber tota la història.
En aquesta ocasió cal fer esment a una convidada molt especial per a nosaltres, una de les fundadores de Dones Reporteres, la Cristina Sarrà, llicenciada en Dret i Tècnica en Igualtat de Gènere. Des de 2008 treballa a Nicaragua amb el Coletivo de Mujeres de Matagalpa (Nicaragua), una organització feminista que treballa pels Drets Humans.
 La Cristina, abans de fer-nos pensar en tots els estereotips i models que conté el conte ens va parlar del seu treball allà a Matagalpa i de cóm es pot anar canviant i fent possible una nova manera de participar en la societat. Tan l'home com la dona han estat educats per adaptar un rol determinat i cal treballar en el sentit d'anar canviant aquests rols.
Tot el que segueix ara és una reflexió de la Rosa: El conte que es va treballar forma part del contes anomenats "iniciàtics", vol dir això que en aquest cas concret, és el pas de la infantesa o adolescència  a l'edat adulta. La princesa s'adorm sent una nena i desperta sent una dona. Simbolitza el despertar de la sexualitat. Analitzat sota aquest punt de vista el conte hi podem trobar molts símbols.
La narració té una part que és de Perrault però cap al final, quan parla de l'ogressa ja és dels germans Grimm. Normalment el conte s'acaba quan el príncep besa a la princesa. En aquest cas, petonet i despertada !! Però el nostre conte té una ogressa (la sogra de la princesa) que se'ls vol menjar a tots...
La història de la Bella Dorment ha canviat a través dels anys, però els autors només han anat dulcificant el conte, encara que no modifiquen pas els valors que transmeten, especialment els rols masculins i els femenins que continuen sent els d'una societat patriarcal.
En la versió de Disney l'any 1959 veiem que les fades concedeixen altres valors més actuals per la dona com la intel·ligència i la força, però continua sent una dona passiva amb una única ambició que és trobar al seu príncep blau i que la faci feliç.
El conte tradicional sol ser el primer contacte que la mainada té amb la literatura, que mai és ni neutre ni innocent doncs les investigacions que es porten a terme demostren el contingut sexista que porten en el seu missatge. Cal llavors ser molt curosos a l'hora de posar un llibre a les mans dels infants, els hauríem d'ajudar a contextualitzar-los, analitzar-los i ensenyar-los a ser crítics amb el que llegeixen.
Si voleu escoltar tot el contingut, junt amb la preciosa música de Txaikovski, heu de clicar aquí: