dimarts, 21 d’octubre del 2014

La influència de les religions en les dones

(Infu-xerrada amb Lluïsa del Rio al café-cultural El Públic, 10-4-2013)El passat divendres 17 d'octubre varem voler parlar i reflexionar sobre la influència de la religió en les dones i ens va acompanyar la M. Lluïsa del Rio, professora de Geografia i Història, de cinema  i co-fundadora del primer grup feminista a Mataró.

"El pitjor ornament que una dona pot voler utilitzar és voler ser sàvia" (Luter, reformador protestant del segle XVI).

La Lluïsa ens diu que en el principi va ser la dona, venim tots d'una dona, naixem de dona. Tota una declaració de principis. Ens fa esment a les societats pre-patriarcals, a les societats matrilineals (línia materna), on la dona estava en el centre de la vida social.

Les religions monoteistes tenen trets comuns amb unes certes diferències culturals, històriques, però totes tenen com a objectiu el sotmetiment de la dona. La primera dona no va ser Eva la dona sotmesa a l'home, sinó que va ser Lilith, una dona lliure que no es sotmet al poder de Deu.

El sud d'Europa és hereva del Concili de Trento, la Reforma protestant va triomfar a la Europa del nord i això va tenir conseqüències de tota mena. Recordem el Concordat encara vigent a Espanya que té el seu orígen en els Reis Catòlics, Isabel i Fernando.

La Lluïsa del Rio ens fa una llarga reflexió històrica de cóm la religió i la política han anat de la ma, ostentant un poder absolut i fent de la dona un ser sotmès al poder del patriarcat.

I quines cançons podem escoltar que parlin de la dona i de la religió? Cançons ben boniques que parlen d'Eva, del burka, de la Lilith. Si voleu escoltar tota l'entrevista, tot el contingut del programa, cliqueu aquí: