diumenge, 30 de novembre del 2014

Festes de Nadal

 
 
Dones Reporteres estem assajant les nadales !!
 

Aquest mes de desembre  estem preparant les festes amb família però també nous programes per després de tants àpats i tantes despeses...Només recordar que hi ha molta gent que no pot posar ni un plat a taula, qui hi ha nens que no tindran cap joguina, que el consumisme ens fa a tots més pobres. Un consum responsable i, sobretot, recordar que són festes per compartir, és un bon desig, no ho veieu així també?

Marina Subirats Martori






Aquest novembre el MEM va fer una sèrie d'actes a l'Ateneu de la Fundació Iluro i Dones Reporteres va anar a escoltar a la Marina Subirats, catedràtica emèrita de sociologia de la UAB, directora de l'Institut de la Dona (1993-96) i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona (199-2006), membre de l'associació de coeducació, que va parlar de "El génere màsculí, model obsolet".

La Marina Subirats va parlar de les característiques generals del gènere masculí com a model de comportament dels homes i va dir que cal un canvi, el perquè era un model obsolet i els greus perjudicis socials que comporta la seva forma actual.

Ho podeu escoltar clicant aqui:




dissabte, 29 de novembre del 2014

Diferents modalitats de violència de génere





Seguint amb els actes d'aquest mes de novembre, Dones Reporteres vol parlar dels diferents tipus de violència que pateixen les dones i per poder-ho fer hem convidat a una col-laboradora nostra, la Montse Prat.

La violència de gènere és la que entenem que es fa entre un home i una dona, ell l'agressor, ella l'agredida, normalment ell és parella o ho ha sigut. Però aquesta violència té moltes maneres d'aparéixer, posem-hi noms.

La violència física és la que s'empra vers el cos de la dona produint dolor, amb mal o risc de produir-lo i qualsevol maltracta que afecti a la seva integritat física.

La violència psicològica és la que ocasiona un dany emocional i disminució de l'autoestima, que perjudica el desenvolupament personal, que vol degradar o controlar les accions, comportaments, creences, amb l'assajament, la fustigació, la restricció, la humiliació, la deshonra, el descrèdit, la manipulació o l'aïllament.

La violència sexual és qualsevol acció que  impliqui la vulneració del dret de la dona a dedicir sobre la seva sexualitat, amb amenaces, coerció, us de la força o intimidació. Això també inclou la violació dins del matrimoni- També contempla aquest apartat la prostitució forçosa, l'explotaciò, l'esclavitud, l'assajament, l'abús sexual i la trata de dones.

La violència económica i patrimonial és la que priva de recursos econòmics a la dona, siguin bens patrimonial o laborals.

La violència simbòlica és la que es fa mitjançant estereotips de dominació, desigualtat i discriminació en les relacions socials, fent esdevenir quelcom natural la subordinació de la dona...

Si voleu escoltar el què ens diu la Montse Prat i cóm li pregunta la Pili G., quina agenda ens plategen la Touraya i la Lea, cliqueu aquí:



dissabte, 15 de novembre del 2014

Infuxerrada amb en Daniel Gabarró







Dones Reporteres continuem amb el nostre projecte de les Infuxerrades. Aquest mes de novembre volem que en Daniel Gabarró ens parli de les eines emocionals que podem utilitzar contra la violència.






Les noves masculinitats: un nou model de futur




Aquest mes de novembre Dones Reporteres dediquem els nostres programes a parlar del 25 de Novembre Dia Internacional de la Lluita Contra la Violència de Gènere i aquesta vegada hem demanat a Homes Igualitaris que ens donessin un cop de ma.

¿Per qué? Doncs perqué enfoquen la masculinitat des de perspectives diferents a la tradició que és, per definició, patricarcal i masclista. Els vam voler preguntar: què volen construir? cóm ho volen construir? quines passes donen per portar-ho a terme?

I per parlar d'aquests Homes Igualitaris vam comptar am la presència d'en Juanjo Compairé, memebre d'Haige Catalunya i mestre jubilat. També ens va ajudar la Cristina Sarrà, membre fundadora de Dones Reporteres i una integrant activa del Colectivo de Mujeres de Matagalpa.

La violéncia té moltes arestes, moltes cares, per això cal que tots, homes i dones, posem fil a l'agulla i cosim un gran xarxa de solidaritat. No podem minimitzar amb el llenguatge el que és maltractament, maltractar no és una baralla que pot passar en un moment determinat i no te cap conseqüència. El maltractament, la violència, porta implícita una càrrega d'odi cap a l'altre i té molt de dolor al darrera.

No es pas un camí fàcil, tenim molta feina a fer, però segur que junts ho aconseguirem més aviat.

Si voleu saber el que ens va explicar el Juanjo i la Cristina, cliqueu aquí: