divendres, 25 de setembre del 2015

Visita de Dones Reporteres al Museu del Gènere de Punt de Can Marfà


http://www.totmataro.cat/especials/reportatges/item/17464-la-dona-treballadora-i-les-vagues-de-la-postguerra


El passat dijous unes quantes Dones Reporteres vam anar a fer una visita al museu i va resultar molt interessant...tot i que sembla que està més dedicat al patró que a l'obrer...millor dit, obrera, doncs hi van haver moltes dones que hi van deixar la vida i la salut en aquelles fàbriques de començaments del segle XX. Dones i infants perquè els seus ditets petits servien, per exemple, per canviar les agulles de les màquines i per netejar les xemeneies.

És interessant veure com la Revolució Industrial va canviar la vida a Mataró. La vida familiar perquè les dones anaven a la fàbrica a guanyar un jornal, la vida al camp perquè els camperols emigraven a la ciutat a cercar feina més "gratificant". També les comunicacions, com ara el tren, van fer que la gent pogués anar amunt i avall amb més facilitat. Tot es va anar transformant amb molt poc temps.

Certament hi ha haver gent emprenedora que va arriscar als seus diners per muntar aquestes fàbriques...però sense els seus treballadors i, sobretot, treballadores, no ho haurien aconseguit mai.

El nostre grup de DR va tenir el plaer d'escoltar a la Lea (Dona Reportera) explicant les seves vivències a la fàbrica. La persona que ens va fer de guia va tenir l'ajut d'algú que havia viscut en primera persona aquelles històries. És a dir, vam tenir el testimoni d'una dona treballadora del gènere de punt.