diumenge, 1 de maig del 2011

Programa tertúlia del 4/04/11

En aquest programa vàrem parlar de Dona i Art

Forçosament hem de lligar aquest concepte a la creativitat. Com relacionar la perspectiva de gènere amb la creació? La creativitat no és una habilitat especifica de gènere, però el reconeixement i el desenvolupament de la creativitat si que ho han estat durant segles. Les dones han estat i són creatives, però la història sobretot des de una visió més masculina no ha reconegut aquesta facultat. Al llarg de la història, hem trobat dones creatives, l dones artistes que han desenvolupat el seu art, lligat a la personalitat d’alguns homes, sovint els seus marits.

Doble invisibilitat, com a dona i com artista

El feminisme, caracteritzat per unes propostes d’igualtat social, ha possibilitat i ha donat importància a la participació de les dones, relacionant a l’ètica i la l’estètica, fomentant així una obertura pel que fa al món de la creació.
La dona, fins fa poc, no ha tingut un reconeixement just a la seva creativitat, reconeixement, a més, que ha estat molt lent.
La creativitat en sentit ampli, no és patrimoni exclusiu ni dels homes, ni de les dones. Però si, voldríem evidenciar la sensibilitat i les qualitats creatives d’algunes dones.

D’aquesta creativitat en femení, es del que voldríem parlar avui

Sabem que l’art és pot manifestar de diferents maneres, que en aquestes manifestacions creatives hi ha una barreja de coneixements, d’aprenentatges, de vivències ,de sentiments….
De la tècnica i de la inspiració, de la inspiració i de la tècnica, veu la llum material i activitats que ens podem fer gaudir, emocionar, gaudir, compartir…..

Avui ens acompanyen quatre dones singulars que apliquen la seva sensibilitat a camps diferents i lògicament amb resultats diversos. Anem-les a presentar :

La Vero González, és il•lustradora
La Marga Riera, és pintora
Mónica, actriu del grup H de teatre
Marisa Merchán, actriu del grup H de teatre i Dona reportera

Benvingudes