dimarts, 18 de setembre del 2012

Dona i esport


17 de setembre del 2012. Ha passat més d’un mes des dels Jocs Olímpics i la gran majoria ens hem oblidat de l’elogi que se’ls hi va fer a les esportistes catalanes aquest estiu.

Com sabem, aquest estiu es varen celebrar els Jocs Olímpics a Londres, amb un índex de participació femenina molt elevat, des de feia molts anys.  La presencia d’esportites femenines ha fet historia,però sembla que aquest reconeixement sigui oblit.

Si fem una mirada histórica a l’esport podrem veure que la dona ha estat i encara està dins d’aquest món, però el reconeixement que se li otorga és nul i invisible. El silenci mediàtic és inmens.

Durant els JJOO, els mitjans de comunicació s’hi van evocar de valent, magnificant l’esport femení com si fos un miracle. Sembla que ningú té present que les dones també realitzen esport durant la resta de l’any i que els seus somnis i il.lusions i esforços també resonen dins seu dia rere dia.

Potser està masculinitzat l’esport? Si mirem els diaris esportius  podrem observar que només el 4% està protagonitzat per dones esportistes . Patrocinadors, entrenadors, clubs, etc. Potser no aposten ni valoren lo suficient a la persona, sino que darrere de tot això hi han uns interessos generats que l’unic que busquen és el lucre i la fotografía.

Es evident que des de ben petits, estem enmarcats dins d’uns parametres  desiguals on  ens diuen què vol dir ser home i què vol dir ser dona i dia rere dia, convivim i creixem amb aquests arguments que han calat i hem interioritzat com a nostres.

 Els mitjans educatius, al igual que la resta d’agents socialitzadors, també hi juguen un paper important i sense obviar l’excelent feina que hi fan en molts àmbits també son agents protagonistes de generar diferències.  Les mentalitats caduques encara creuen que el futbol és per nens.

Intentem fer una reflexió personal i col.lectiva i obrir els nostres ulls, aquells ulls que ens haurien de fer veure a les persones per quí som i no pas com a mercantilismes. És evident que encara seguim patint una desigualtat on la dona segueix quedant en l’oblid i que el tracte desigual entre homes i dones és abismal.

No necessitem que se’ns magnifiqui però sí que almenys, mitjans de comunicació, polítics, etc, Reconeguin la feina,  i que tinguin present que les dones també existim.
Sandra
Podeu escoltar el programa sencer: