dilluns, 4 d’octubre del 2021

LA DONA A L'OBRA D'ASSUMPTA MONTELLÀ

 


Bon dia ! 

Sigueu benvingudes i benvinguts  a un nou programa de “Amb veu de dona”, un programa de ràdio de Dones Reporteres de Mataró. 

Amb molta il·lusió i empenta comencem una nova temporada, contentes de retrobar-nos  i ho fem entrevistant  a una escriptora mataronina  l’ASSUMPTA MONTELLÀ I CARLOS.



Llicenciada en història per la UAB, en l’especialitat d’història moderna i contemporània. Col·labora en articles a diferents revistes com  Sapiens. Col·labora i participa activament en  diferents associacions que treballen per la recuperació de la memòria històrica i en altres col·lectius relacionats amb la història contemporània.

Sabem que molta de la informació en la que es basa la seva obra surt de parlar en la memòria de la gent,  i de conèixer-ne les anècdotes, les vivències de tantes i tantes persones que han viscut la història a primera línia. 

La dona en els seus llibres apareix com un eix central. Parlarem amb l’ASSUMPTA d’algunes de les seves obres en que les dones son les protagonistes principals. 

"El silenci dels telers"

El silenci dels telers dóna veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies .Les treballadores de les fàbriques tenen un paper rellevant, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d’una colònia tèxtil, d’orígens ben diferents, amb opinions ben diferents. 

"Pa, crosta i molla"

Les dones sovint són invisibles, i a la història, també. Pa, crosta i molla és un conjunt de vivències de la Guerra Civil a la comarca de Les Garrigues, però amb mirada femenina, des de la quotidianitat de la rereguarda dins l’àmbit domèstic. 

"Les lletraferides"

La història de les nostres bibliotecàries: heroïnes abans, durant i després de la guerra Lletraferides vol ser un reconeixement sincer a totes les bibliotecàries que durant un segle han estat al servei de la nostra cultura. 

"La maternitat d'Elna"

La maternitat d’Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre el 1939 i el 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

Ens agrada que ens escolteu i que compartiu amb nosaltres aquesta estona. Fins aqui el programa d'avui. Ens acomiadem fins aviat.