dilluns, 4 de novembre de 2013

Avui parlem de les Trementinaires

Just ara fa un mes vàrem donar a conèixer una experiència que realitzaren unes dones de la Vocalia  de Rocafonda. L’experiència consistia en fer una vànova entre una colla de dones.


L’elaboració d’ una peça de cadascuna d’ elles, va configurar una gran vànova, que va servir per fer un treball col.lectiu, un treball de cooperació.


Però hi ha una altre element que volem explicar i que ens serveix en el programa d’ avui.
Cada dona feia la seva peça, el seu quadrat, pensant amb una dona o amb algun col.lecitu de dones.


Una d’ elles l’Antònia Rodriguez, el dedicà a Les trementinaries.

Es per aquesta raó que avui volem parlar d’ elles, un col.lectiu de dones ben curiós, i que no està tant lluny en el temps. Les Trementinaires. Dones que  la conjuntura les obliga a pendre decisions molt díficils en aquells temps. Fan un canvi de rols en l’ asignació de les feines i són elles que abandonen la casa, el mas, per anar a transmetre els seus coneixements..., a  repartir remeis, fent així  de guaridores. Dèiem  que hi ha un canvi de rols perquè, és l’ home el que resta a casa, cuidant les criatures.

Dones Sàvies,que transmetren el seu coneixement a d’ altres generacions
Dones Valentes viatjant soles per les muntanyes
Dones que contribueixen a l’ economia familiar, treballant fora de casa
Dones enginyoses, distribuint la càrrega, els seus productes pel seu cos.
Dones que com d’ altres han mostrat el seu talent exercint aquesta tasca.

Ben segur que el programa d’ avui ens ha servit per descobrir un col.lectiu de Dones amb molta fortalesa física, però com no amb molt de saber psicòlogic.Coneixent el passat , projectem el futur,...Un futur que totes volem més igualitari.

Si voleu escoltar el programa sencer: