dilluns, 26 d’octubre del 2009

Bona tarda. Homes, dones… A tots els que ens escolteu. Als que coneixeu la nostra sintonia. I també als que entreu per primera vegada, al dial 89.3FM,





Som dilluns. I, a les 4 i (MINUTS DE MÉS) de la tarda, comencem un nou programa de “Amb veu de dona”.


Bona tarda. Homes, dones… A tots els que ens escolteu. Als que coneixeu la nostra sintonia. I també als que entreu per primera vegada, al dial 89.3FM, de Mataró Ràdio. Benvinguts!


El tema de la educació sempre serà vigent. Teano, la dona de Pitàgores, al segle sis abans de Crist, i Hipàtia, del segle quatre de la nostra era, són les primeres especialistes matemàtiques que van crear escola. Unes dones valentes que, davant d’una societat d’homes, van professar l’ensenyança a homes i dones per igual.

Però tornem a l’any 2009. El que ens preocupa actualment és l’aprenentatge al llarg de tota la vida. El 25 de setembre d’enguany es va inaugurar el Centre de Formació de les Tres Roques de Mataró. Tot plegat, ens ha motivat a preparar un programa monotemàtic sobre la formació de les dones.


PALOMA AZPILICUETA i PILAR CONZÁLEZ BIESCAS
del CENTRE DE PSICOLOGIA DE MATARÓ

Les Dones i la Formació

Crec que les dones tenen/tenim, hem tingut sempre un enorme interès per aprendre, una gran disponibilitat per entendre noves situacions i problemàtiques que ens permeten, per exemple, comprendre millor els nostres fills, connectar amb els seus desitjos, il.lusions i projectes. Tot això, per definició, en tractar-se de noves generacions, són coses noves i diferents, perspectives diverses o desconegudes.

Amb aquesta base de curiositat, interès i apertura mental cap a noves situacions i contextos, s’entén fàcilment l’enorme implicació i presència de les dones en la formació, a tots nivells: escolarització obligatòria (on les nenes treuen més bones notes que els nens), escoles d’adults, formació ocupacional o professional i, fins i tot, la formació universitària on, actualment, les dones són majoria entre els alumnes.

I això no es dóna només entre les joves. Recordem l’àvia bloguera de Galícia, i, molt més a prop nostre, l’Encarna Siles, també àvia i bloguera i membre de Dones Reporteres de Mataró.

Les reflexions que el feminisme va aportar al pensament contemporani —que tant van sorprendre i inclús escandalitzar en el seu moment— han arrelat molt profundament en el cos social i, com a conseqüència, ja no és notícia que una dona ocupi qualsevol lloc de treball dels més especialitzats; ja gairebé no és notícia que una dona sigui ministra, o regidora, o consellera. Les dones han vist les portes obertes per treballar, participar en la vida pública i social (abans un terreny prohibit per a elles) i, evidentment, per formar-se. I han aprofitat l’ocasió al màxim, s’hi han agafat amb les dues mans, per dir-ho així.

De tota manera, sempre hi ha hagut dones molt interessades pel coneixement i dones sàvies, encara que d’elles se’n parlava ben poc, i sovint “s’apuntaven” en el compte del seu marit coses que havien pensat o escrit elles. I també, molt abans que existís el moviment feminista, hi ha hagut dones que han portat molt lluny el seu desig de saber, i la societat els hi ha reconegut. Penso, per exemple, en dues Premi Nobel molt conegudes i científiques ambdues: la polonesa Marie Curie, que ho va ser junt amb el seu marit, i la italiana Rita Levi-Montalcini, que encara viu i continua en actiu als seus cent anys.
Les dones tenim un enorme potencial d’aprenentatge, i som un “filó” que pot fer aportacions interessants i útils a la societat en molts àmbits i terrenys diferents, col.laborant a enfrontar de manera creativa i innovadora situacions difícils, com per exemple la crisi actual.



Paloma Azpilicueta i Pilar González Biescas
Centre de Psicologia de Mataró
Camí Ral, 552
Telèfon 93-799 65 96



Avui tenim amb nosaltres, a l’espai “Fem xarxa”, una persona molt implicada en la seva feina. És la Maria Pérez, mestra i directora de l’escola Germanes Bertomeu, de Mataró, una escola caracteritzada per estar ben oberta al barri.

Jo mateixa en dono fe. En els seus locals s’hi poden realitzar activitats de l’Associació de veïns, a la seva cuina s’han fets molts platets que després tothom pot tastar al carrer durant la festa de Rocafonda. I tantes coses més.

Hola, Maria.
-
Abans de res, et vull agrair moltíssim que hagis pogut fer un parèntesi en la teva tasca educativa per poder estar aquesta estona aquí.

Sabem que la teva escola, les Germanes Bertomeu, que està situada al barri de Rocafonda, ha estat pionera en força projectes educatius innovadors.

Un d’ells va ser organitzar l’escola com a comunitat d’aprenentatge. Ens podries explicar què és una comunitat d’aprenentatge?
-
Una manera de funcionar ben innovadora. Com va anar aquesta experiència?
-
Sé que esteu portant endavant altres projectes. Ens podries explicar una mica quins són?
- (llistat)
pla d’autonomia de centre
projecte de música
llengües estrangeres
biblioteca escolar
mou-te

Maria, tant de bo que tots aquests projectes vagin sortint endavant de la forma que espereu. Felicitats per les vostres iniciatives i la vostra empenta. I molta sort en aquest món tan difícil i tan important que és el de l’educació.

Moltes gràcies per dedicar-nos aquest temps.