divendres, 27 d’abril del 2012
L'Esther Vivas, la nostra convidada a l'infu-xerrada a El Públic
Podeu escoltar la infu-xerrada:
dimecres, 25 d’abril del 2012
L'Amb veu de dona també surt al carrer per Sant Jordi
Podeu escoltar el programa sencer a:
dissabte, 7 d’abril del 2012
Les dones a la república
El 14 d’abril es celebra el dia de la proclamació de la segona República Espanyola. Per aquest motiu, les dones reporteres hem volgut fer un programa especial dedicat a les dones que varen tenir un protafonisme especial durant el curt però intens periode de la segona República. La veritat és que el final del s. XX va ser una època molt difícil per la dona. Es regia la llei de la “perfecta casada” i es posava en dubte la seva capacitat intel·lectual perquè la seva missió només era procrear. A començaments del segle passat, més concretament als anys 20, ja es començà a descartar la idea que la dona és un ésser inferior... però sí, diferent i encara es mantenia la desigualtat en la discriminació legal, en la situació laboral i tampoc tenien gaires oportunitats educatives. No va ser fins l’any 1931 que es proclamà la Constitució democràtica de la II República la qual introduí la igualtat política i jurídica entre els sexes. És a dir, el reconeixement al dret de vot de les dones (gràcies a Clara de Campoamor), al matrimoni civil i al dret del divorci. La legislació del Parlament de Catalunya proclamà la igualtat de gènere; Victòria Kent va ser la primera dona directora de presons; començada la Guerra Civil, Federica Montseny va ser la primera dona ministra de l’Estat Espanyol amb la cartera de sanitat; i el Govern de la Generalitat proclamà el dret a l’avortament. Poc els hi va durar aquesta llibertat ja que al 1936 esclatà la Guerra Civil i es va fer un pas enrere, la dona va haver de tornar a les tasques “tradicionals”. Va ser llavors, que un grup determinat de dones sortiren al carrer proclamant els seus drets. És quan se sent parlar de la Pasionaria, Rosa Sensat... entre d’altres. Parlarem d’alguna d’elles al llarg del programa. Però aquestes grans dones van ser les valentes, les que es van encarar a la societat opressora del moment. La resta de dones, les del carrer, no gosaren dir res, els hi feien costat des del silenci. |
Socialment s’ha avançat molt (encara s’hauria d’avançar més), tots aquests silencis ara ja no existeixen. La dona ha perdut la por a parlar, actualment pot fer-ho de diferents maneres i una d’elles és aquest meravellós món de les ones. Per això, volem que us quedeu amb nosaltres, perquè tenim moltes coses a dir-vos.
Podeu escoltar el programa sencer amb l'enllaç que trobeu a continuació. Al programa vàrem poder parlar amb la historiadora mataronina, Margarita Colomer i comentar les biografies de dones que varen tenir un paper destacat a la segona República i inicis de la guerra civil; Clara Campoamor, Federica Montseny, Rosa Sensat, Teresa Pàmies i "Las Modernas de Madrid".