dimecres, 14 de març del 2012

Encara hi ha motius per celebrar el 8 de març?

Aquests dies celebrem el dia de la dona, hi ha una data concreta, que es el dia 8 de Març, el dia Internacional de les dones. La raó és de totes conegudes, la valentia d’unes dones de manifestar el seu malestar per les males condicions del seu treball.

Des del 1911, que es va institucionalitzar la commemoració d’aquesta jornada, ara fa 101 anys, però encara seguim lluitant pels drets de la dones.

Dones Reporteres hem centrat el debat dels nostres programes “amb veu de dona”, preguntant-nos si "encara hem de reivindicar el dia internacional de la dona”.

I és de justícia analitzar-ho en la conjuntura actual. És a dir a casa nostra i en ple S.XXI.

Immerses en plena crisi econòmica, crisi provocada pel mercats, els drets de les dones, tiren enrere i és retallen inversions en serveis públics, que hem anat consolidant aquest darrer segle. Serveis que ens han permès a les dones poder alleugerir la conciliació de les nostres vides personals i professionals.

Les retallades afecten de forma directe i indirecte a les dones, però d’una forma molt especial a les dones treballadores, que són les que pateixen la crisi de més a prop.

Aquesta crisi impacte frontalment contra les dones, expulsant-les del mercat de treball.
I accentuant molt més la precarització del treball femení. Tot això repercuteix negativament sobre ella mateixa, el seu entorn i la societat en general.

Celebrar el dia internacional de la dona, és la manera d’evidenciar les desigualtats, sabem que aquestes desigualtats no es solucionen amb un sol dia, Però si que és l’ocasió per fer-nos visibles, i reclamar el nostre drets en el treball, en la societat i en les diferents esferes del món públic.

Celebrar el dia internacional de la dona, ha de servir per avançar cap a una societat que respecti les nostres diferències i avanci cap a l’equitat entre les persones.

És per això que dones reporteres creiem que hem de celebrar el 8 de març, com a dia internacional de les dones, però també hem de celebrar el dia 9, el 10, l´11, es a dir cada dia de l’any per aconseguir una igualtat real.





Ir a descargar

dilluns, 5 de març del 2012

La celebració del dia internacional de la dona

TERTULIA DIA “DONA TREBALLADORA”
La celebració del dia internacional de la dona té el seu origen a Nova York, al 1908, quan un col.lectiu del voltat de 150 dones esvaren tancar en la fabrica de tèxtil que treballaven i van fer vaga..Un incendi que es va produir a la fabrica, sembla que provocat va ocasionar la mort de totes les dones.


De tot això voldíem parlar-ne avui amb :
Margarida Colomer.Historiadora.
Antònia Merchan.Activista feminista des dels anys 70


i ex-treballadora del tèxtil

Podeu escoltar el programa sencer:
Ir a descargar

dijous, 1 de març del 2012

Primera infu-xerrada amb la Cristina Sànchez, sociòloga


El dimecres passat, dia 7 a les 7 a El Públic (Can Xammar, 6) les Dones Reporteres vàrem celebrar el 8 de març, dia internacional de les dones, fent una infusió amb Cristina Sànchez, socióloga i professora de la UdG, experta en temes d’igualtat de gènere. La infu-xerrada es titulà Encara hi ha motius per celebrar el 8 de març? Si us la vareu perdre la podeu escoltar a:





Organitza: Dones Reporteres de Mataró

Un nou projecte de les Dones Reporteres

A través de la radio ens coneixem més” és un projecte que les dones reporteres vàrem presentar a finals de l’any passat al Centre promotor de l’Aprenentatge Servei de la Fundació Jaume Bofill. De tots els projectes presentats, el nostre, va ser un dels escollits i a tal fi, ens han donat una subvenció.

Per nosaltres ha suposat una satisfacció i un reconeixement a la feina feta.

Amb aquest projecte ens proposem….(aprenentatges)

1) Adquirir una millor autonomia personal (i també com a grup) en aspectes tècnics de la ràdio, a través de tallers que ens permetin assumir el control tècnic del programa, poder editar talls de veu i construir petites peces radiofòniques i falques promocionals.

2) Adquirir competències expressives i comunicatives a través de la improvisació, del teatre dramatitzat (ràdio-teatre) i de la música com a element radiofònic.

3) Aprofundir en la perspectiva de gènere a través d’espais periòdics de trobada i conversa amb persones expertes en polítiques de gènere, en co-educació, en igualtat de gènere, etc

I proposem... (serveis)

1) Oferir a la ciutat un programa amb continguts i perspectiva de gènere.

Producció i realització del programa de ràdio Amb Veu de Dona, un programa amb perspectiva i contingut de gènere, a Mataró Ràdio 89.3, els dilluns de 16.08 a 17.00h

2) Possibilitar que altres dones experimentin en el mitjà radiofònic.

“La veu de les dones”, tallers de ràdio adreçats, principalment, a dones que formen part de les vocalies o altres grups de dones de la ciutat o que estan vinculades a elles com per exemple les dones que participen als projectes “Dones compartint” i “Totes plegades” (dones nouvingudes).

3) Donar a conèixer a la ciutat els projectes i activitats que duen a terme les dones organitzades dels barris de Mataró.

“Corresponsalies als barris”, donar veu i protagonisme a les dones dels barris, donant cobertura a aquells actes organitzats per les dones de les vocalies.

Falques promocionals” amb perspectiva de gènere, oferir un servei de creació de petites falques per donar a conèixer les activitats i projectes de les dones organitzades.

4) Potenciar i aprofundir en les relacions intergeneracionals i interculturals per afavorir la memòria històrica i el coneixement mutu entre dones de diferents generacions i dones d’orígens diversos.

Històries de dones” entrevistes a dones grans per tal de que puguin explicar les seves trajectòries vitals. Es donaran a conèixer aquestes històries a través del nostre bloc i del nostre programa.

“Conversem amb dones d’arreu” potenciar la producció d’un espai/secció radiofònica per tal de que dones que hagin participat en els tallers de ràdio puguin aprofundir en un coneixement mutu. Per exemple: entrevistes entre elles i tertúlies.

“Expressem a través del ràdio-teatre” dinamitzar i experimentar aquest gènere radiofònic amb grups de dones de les vocalies, ens permetrà fer ràdio des d’un altre registre: treballant les emocions. També ens permetrà introduir temàtiques que ens ajudin a reflexionar sobre qüestions de gènere.

6) Afavorir que es vagi incorporant la perspectiva de gènere -de forma transversal- a Mataró Ràdio.

La perspectiva de gènere: eines per incloure-la en un programa de ràdio” taller adreçat a voluntaris i voluntàries que fan ràdio a Mataró ràdio.

7) Donar a conèixer l’experiència de Dones reporteres a altres grups de dones que estiguin interessades en iniciar una experiència similar (Maresme i altres comarques).

A través de la ràdio, ens coneixem més...

Ens descobrim a nosaltres mateixes...

Descobrim i reivindiquem el valor de ser dona.

Amb la interrelació entre nosaltres

ens fem de mirall de la nostra pròpia història,

de la nostra essència,

d’allò que tenim en comú i

de tot allò que ens uneix.