dimecres, 26 de setembre del 2012

Dona i esport (tertúlia)


No és senzill parlar d´esport des d´una perspectiva de gènere.
Si bé, no hi ha cap llei que actualment prohibeixi la pràctica esportiva per part de les dones,
i la pràctica de l´esport es recomenada tant al homes com a les dones.
Ens preguntem...Hi ha igualtat a l´hora de practicar-ho?


Si fem una mirada enrera,  veiem la discriminació històrica que hi ha hagut, en la possibilitat de fer esport per part de la dona.
Alguna d´aquestes diferències  en el tractament de la pràctica esportiva, s´ha basat amb la funció reproductora de la dona.
Per tant veiem que el cos de la dona ha estat instrumentalitzat per raons fisiològiques però  no hem d´oblidar que també ho ha estat per raons morals.

És en el S. XX, quan veiem un despertar - encara que ha estat un despertar lent, en els seus inicis-, de la incorporació de la dona a l'esport, això va lligat a l´expansió econòmica dels anys 20-30 del segle passat, en el que apareix un nou model de dona moderna, culta i instruida que comença a practicar esport, encara  que d´una manera tímida, detectem  la pràctica d´esqui, esgrima, de la natació .(Club femení i d´esports l´any 1929 a BCN). És però, cap als anys 1960, que començem a veure certa “normalització” en la pràctica

Hem d´entendre,però, l´esport des d'una doble vessant:

L´esport de comeptició i l´esport de salut

El pas del temps ens ha permés veure com a la dona li  agrada practicar esport pels dos conceptes.

Que l´exercici físic millora l´estat d´ànim i l´autoestima , que a més és una eina de prevenció i de tractament de malalties està demostrat, i les dones ho sabem i ho practiquem.

Pel que fa a l´esport de competició ,també la dona ha demostrat la seva vàlua, però que dificil ha estat, quants dubtes, quant d´esforç ha calgut per evidenciar el que es obi.


I és ara quan podem parlar dels darrers jocs olímpics, uns jocs:
En la que hi hagut la més elevada  participació femenina de la història dels Jocs.



  • Que tots els comités olímpics ha tingut una dona entre el grup d´ atletes.
  • En que les dones han participat en totes les pràctiques esportives
  • En la que hi ha participat 268 dones i 261 homes

Però no volem quedar-nos amb el valor númeric dels jocs.Volem quedar-nos en el valor que comença a tenir la normalització.No estem al darrer punt, però cal continuar en aquesta línia.

És de tot això que avui voldríem conversar amb:

La Carla Solé. ella és Piragüista

La Marta Cot. ella és saltadora de perxa

En Vicençs Tarrés entrenador de waterpolo femení

La Marta Bach, waterpolista, i una de les dones que ha pogut viure en directe els jocs olimpics.

Bona tarda a tothom

Pili G.

Podeu escoltar el programa sencer a:




dimarts, 18 de setembre del 2012

Dona i esport


17 de setembre del 2012. Ha passat més d’un mes des dels Jocs Olímpics i la gran majoria ens hem oblidat de l’elogi que se’ls hi va fer a les esportistes catalanes aquest estiu.

Com sabem, aquest estiu es varen celebrar els Jocs Olímpics a Londres, amb un índex de participació femenina molt elevat, des de feia molts anys.  La presencia d’esportites femenines ha fet historia,però sembla que aquest reconeixement sigui oblit.

Si fem una mirada histórica a l’esport podrem veure que la dona ha estat i encara està dins d’aquest món, però el reconeixement que se li otorga és nul i invisible. El silenci mediàtic és inmens.

Durant els JJOO, els mitjans de comunicació s’hi van evocar de valent, magnificant l’esport femení com si fos un miracle. Sembla que ningú té present que les dones també realitzen esport durant la resta de l’any i que els seus somnis i il.lusions i esforços també resonen dins seu dia rere dia.

Potser està masculinitzat l’esport? Si mirem els diaris esportius  podrem observar que només el 4% està protagonitzat per dones esportistes . Patrocinadors, entrenadors, clubs, etc. Potser no aposten ni valoren lo suficient a la persona, sino que darrere de tot això hi han uns interessos generats que l’unic que busquen és el lucre i la fotografía.

Es evident que des de ben petits, estem enmarcats dins d’uns parametres  desiguals on  ens diuen què vol dir ser home i què vol dir ser dona i dia rere dia, convivim i creixem amb aquests arguments que han calat i hem interioritzat com a nostres.

 Els mitjans educatius, al igual que la resta d’agents socialitzadors, també hi juguen un paper important i sense obviar l’excelent feina que hi fan en molts àmbits també son agents protagonistes de generar diferències.  Les mentalitats caduques encara creuen que el futbol és per nens.

Intentem fer una reflexió personal i col.lectiva i obrir els nostres ulls, aquells ulls que ens haurien de fer veure a les persones per quí som i no pas com a mercantilismes. És evident que encara seguim patint una desigualtat on la dona segueix quedant en l’oblid i que el tracte desigual entre homes i dones és abismal.

No necessitem que se’ns magnifiqui però sí que almenys, mitjans de comunicació, polítics, etc, Reconeguin la feina,  i que tinguin present que les dones també existim.
Sandra
Podeu escoltar el programa sencer:

dimarts, 11 de setembre del 2012

L'Amb Veu de Dona inicia la 6a temporada


Les Dones Reporteres iniciem una nova temporada amb el programa Amb veu de dona a Mataró Ràdio.


A l'abril, celebrarem 5 anys de programa, celebrarem que vàrem començar una vintena de dones a fer un taller de ràdio a Blai Parera on estava ubicat aleshores el CIRD.

Aquest taller es transformaria més tard en una experiència radiofònica real a Mataró Ràdio que, any rera any, ha anat creixent i evolucionant. Noves veus s'han anat incorporant al projecte, hem anat aprofundint cada vegada més en els temes tractats i també hem experimentat nous formats que han enriquit el programa i els nostres coneixements.

Com sempre, iniciem el curs amb il·lusió i amb ganes de fer les coses ben fetes, de seguir aprenent i alimentant la nostra curiositat i de compartir-ho amb totes i tots vosaltres.

Ja hem començat a preparar i a pensar en les noves infu-xerrades i els nous monogràfics: Dona i esport, Dona i món rural, Dret a decidir sobre el propi cos, violències de gènere, dona i immigració són alguns des temes que volem tractar aquesta temporada.

Començarem el dilluns 17 de setembre estrenant un nou horari: de 17 a 18h.

Per una altra banda, estem molt satisfetes de poder-vos mostrar la feina feta durant aquesta darrera temporada.


No us perdeu la vídeo-memòria 2011-12:



Una vegada més, gràcies a totes les persones, col·lectius i institucions que l’heu fet possible!