No és senzill parlar d´esport des d´una perspectiva de gènere.
Si bé, no hi ha cap llei que actualment prohibeixi la pràctica esportiva per part de les dones,
i la pràctica de l´esport es recomenada tant al homes com a les dones.
Ens preguntem...Hi ha igualtat a l´hora de practicar-ho?
Si fem una mirada enrera, veiem la discriminació històrica que hi ha hagut, en la possibilitat de fer esport per part de la dona.
Alguna d´aquestes diferències en el tractament de la pràctica esportiva, s´ha basat amb la funció reproductora de la dona.
Per tant veiem que el cos de la dona ha estat instrumentalitzat per raons fisiològiques però no hem d´oblidar que també ho ha estat per raons morals.
És en el S. XX, quan veiem un despertar - encara que ha estat un despertar lent, en els seus inicis-, de la incorporació de la dona a l'esport, això va lligat a l´expansió econòmica dels anys 20-30 del segle passat, en el que apareix un nou model de dona moderna, culta i instruida que comença a practicar esport, encara que d´una manera tímida, detectem la pràctica d´esqui, esgrima, de la natació .(Club femení i d´esports l´any 1929 a BCN). És però, cap als anys 1960, que començem a veure certa “normalització” en la pràctica
Hem d´entendre,però, l´esport des d'una doble vessant:
L´esport de comeptició i l´esport de salut
El pas del temps ens ha permés veure com a la dona li agrada practicar esport pels dos conceptes.
Que l´exercici físic millora l´estat d´ànim i l´autoestima , que a més és una eina de prevenció i de tractament de malalties està demostrat, i les dones ho sabem i ho practiquem.
Pel que fa a l´esport de competició ,també la dona ha demostrat la seva vàlua, però que dificil ha estat, quants dubtes, quant d´esforç ha calgut per evidenciar el que es obi.
I és ara quan podem parlar dels darrers jocs olímpics, uns jocs:En la que hi hagut la més elevada participació femenina de la història dels Jocs.
- Que tots els comités olímpics ha tingut una dona entre el grup d´ atletes.
- En que les dones han participat en totes les pràctiques esportives
- En la que hi ha participat 268 dones i 261 homes
Però no volem quedar-nos amb el valor númeric dels jocs.Volem quedar-nos en el valor que comença a tenir la normalització.No estem al darrer punt, però cal continuar en aquesta línia.
És de tot això que avui voldríem conversar amb:
La Carla Solé. ella és Piragüista
La Marta Cot. ella és saltadora de perxa
En Vicençs Tarrés entrenador de waterpolo femení
La Marta Bach, waterpolista, i una de les dones que ha pogut viure en directe els jocs olimpics.
Bona tarda a tothom
Pili G.
Podeu escoltar el programa sencer a:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada