dilluns, 19 d’octubre del 2015

Nous models familiars







Dones Reporteres hem volgut parlar de la família, dels nous models de família: dos pares, dues mares, parelles que es desfan, noves parelles, fills de més d'una relació sota el mateix sostre, infants nascuts amb diferents mètodes. Què ens diu avui la paraula "família"?.

Hem tingut el plaer de comptar amb la Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, professora titular jubilada de sociologia de la UAB, investigadora al Institut de Infància de Món Urbà (CIIMU).

La Cristina ens diu que la família és on es construeix la identitat de gènere. Ens explica que la família de tall patriarcal és hereva de la Revolució Francesa, és la família "moderna" (concepte que neix en aquella època), i que va ser tot un avenç tant per la dona com pels fills.

Ara estem en un moment on intentem reconstruir la institució, els vincles del matrimoni i de la filiació. La "família" és una construcció jurídica, avui les adopcions es fan "a plena llum del dia" i de manera legal, és un pacte de solidaritat i amor, però també hi ha solidaritat i conflicte.

El divorci apareix com un dret i apareix el plantejament de la guarda dels fills, la nova figura de la "guarda compartida". Tot plegat al voltant dels nous rols que desenvolupa la dona que ja no és només mare, cuidadora, esposa, sinó que ha volat fora del àmbit familiar i surt al món formant-se, treballant i deixant la llar on havia estat relegada.

Tot això i moltes coses més, amb una cançó preciosa, ho podeu escoltar si cliqueu aquí:



dissabte, 3 d’octubre del 2015

La igualtat de gènere en l'educació obligatòria






Sí, això és al voltant del que hem volgut reflexionar Dones Reporteres de Mataró, què passa amb la igualtat de gènere a les escoles? Què s'ha guanyat i què s'ha perdut amb la nova Llei Wert? Cóm ho afronten les escoles i instituts?

Per parlar de tot plegat, hem volgut tenir persones expertes en aquesta temàtica: la Pilar Balaguer, psicòloga, catedràtica en orientació educativa, l'Anna Oliveras, mestra i directora del Camí del Mig i la Pilar Capella, inspector i mestre.

Totes elles han donat el seu punt de vista, cadascuna dins de l'àmbit que li pertoca, però totes elles contemplant el tema de l'educació, de cóm s'educa en les centres al nostre jovent. 

Ha resultat interessant una reflexió de la Pilar Balaguer al voltant del què volem ensenyar, cóm, partint del propi mestre. És a dir, que vull transmetre al meus alumnes jo com a professora, al marge de que troben al seu voltant quan surten al món i quan estan a la llar. Tot educa, és cert, però el pal de paller de l'educació en termes de igualtat, tant social com de gènere, és l'escola, allà on la nostre canalla comença a socialitzar.

La cançó que hem posat avui és de Pink Floyd, We don't need no education, que parla d'un tipus d'educació que maltracta i més aviat deseduca...

Si ho voelu escoltar, cliqueu aqui: