A la tertúlia d’avui, Dones Reporteres volem continuar parlant dels moviments socials, i deiem que volem continuar parlant-ne perquè en el darrer programa, varem analitzar el feminisme com a moviment social, i també vam analitzar com actuen les xarxes socials, en aquest tipus d’ organitzacions.
Podem definir els moviment socials com col·lectius organitzats que actuen conjuntament i de manera no organitzada amb la finalitat de poder fer canvis en la societat.
Hem vist revoltes organitzades,grups d’ interés, lobbies, i també grups polítics burocratitzats.
Per tant ens preguntem:què i qui hi ha darrera d’ aquests moviments socials?.
Persones de diferents classes socials, que s’organitzen amb alguna finalitat.
Alguns d’ells neixen espontàneament i es van consolidant amb el temps.
Uns tenen un abast mundial, d’ altres són moviments més localitzats per algun fet concret.
La majoria d’ aquest moviments es centren en problemes nous; la principal preocupació és la qualitat de vida i la defensa de la societat civil. Últimament vivim d’ aprop moviments socials que lluïten amb les persones afectades pels desnonaments, així com d’ altres que fan costat a col.lectius afectats per temes econòmics.
Pel que fa a les seves organitzacions, sovint veiem que surten de “baix”, per poder influir en temes de govern, fins hi tot pressionant perque hi hagi canvis legislatius.
També podem observar com amb el pas del temps, malgrat representen a veus col·lectives surggeix alguna persona que pren la veu, i n’ esdevé el o la lider.
Creiem que actualment és la força més potent, activa en la nostra societat.
De tot això voldriem parlar-ne avui.I ho farem amb Esther Vivas i amb Imma de la Osa.
Esther Vivas, és llicenciada en Periodisme i Master en Sociologia
Imma de la Osa, és una dona integrada al grup de PAH (Plataforma d’ afectats per la hipoteca)
També parlarem amb Montse Ortiz de la Fundació Vicente Ferrer.
....
Al llarg de la història hem vist com diferents moviments socials ens han servit per avançar en la supressió d’injusticies socials. Podem parlar dels moviment obrer, del feminisme entre altres.
Nous moviments socials ,incideixen en l’ organització de la societat actual.L’ existència d’ aquest moviments es clara i evident, ho podem constatar cada dia en els mitjans de comunicació. Transformar, canviar alguns dels models socials i econòmics que ens ha portat el neoliberalisme.
Fer obrir els ulls, donar a conèixer que altres organitzacions són possibles, que la unió fa la força i es capaç de fer moure muntanyes fent servir expressions de les nostres àvies.
Les tecnologies també han fet canviar el sistema de comunicació d’ aquest món , facilitant així les seves convocàtories, com també la transmissió de “missatges” cap a la lluita.
Com a Dones Reporteres, ens sumem a la voluntat d’ aquest canvis que transformen les nostres relacions, hi ho fem a través de les aportacions que fem en el programa “amb veu de dona”, descobrint nous col.lectius, donant veu a persones que no en tenen, i avançant cap a la reflexió.
La lluita cap a una societat més justa i equitativa social política i econòmica ens farà viure més feliços a totes i a tots. Hem de continuar treballant amb l’ incoformisme de les injusticies. És l’ única manera d’ avançar.
És el nostre desig de sempre que hagiu passat una bona estona tot escoltant el programa.
Us esperem en una nova edició de “Amb veu de dona”
Som Dones Reporteres de Mataró
Podeu escoltar el programa sencer a: