divendres, 20 de març del 2020

TREBALLAR A CASA. DE L'OVERLOCK A L'ORDINADOR




Bon dia, un altre divendres Dones Reporteres volem compartir amb vosaltres “amb veu de Dona”.,el programa que cada quinze dies donem veu a les dones.

La proximitat del 8 de Març dia de la dona, volem afegir-hi treballadora, perquè és d'això que avui 13 de març volem parlar, del treball de la dona.
.
La nostra ciutat Mataró, al  llarg de la història, ha estat un ciutat industrial, ara en queda poca cosa, però moltes dones havien treballat a la fàbrica. Algunes d’elles treballaven des de casa. Les overlock formaven part com una peça més a casa.

Actualment algunes dones també treballen des de casa, però ho fan des de l'ordinador, també com una peça més, amb la diferència que aquest es portatil.

I avui volem parlar d'això del que suposa treballar a casa, han passat el anys, però tenen semblances aquest dos estils de treballs?.Té avantatges treballar des de casa? o té inconvenients?.

Per respondre a les moltes preguntes que ens fem, hem convidat  a la ISABEL LOPEZ  que treballa des de casa a travès de les noves tecnologies i també a la NATI NOVO UREÑA i  la PILAR MOMPART ARMENGOL,  que havien treballat amb l'overlock des de casa.

Ens ha agradat fer aquest enllaç  que  ens ha permès veure que els temps canvien, però que hi ha fets estructurals que no ho fan, les avantatges i els inconvenients del treball des de casa han quedat ben pales.

La secció "Perfils de Dona" ens permetarà descobrir a la DOLORS MONSERDÀ  I VIDAL , brodadora, escriptora, novel.lista, articulista i femenista. L'any 1910 va crear el Patronat d'obreres de l'agulla, en un intent per donar millor vida a les cosidores, un dels sectors laborals més deprimits de l'època. 

Esperem que us hagi agradat, i ens acomiadem fins d'aqui quinze dies.

Si voleu escoltar la conversa, podeu fer-ho clicant aqui.



dimecres, 4 de març del 2020

DONA I ART





Sigueu benvingudes i benvinguts  a un nou programa de “Amb veu de dona”, un programa de ràdio de Dones Reporteres de Mataró.

El programa d’avui  28 de febrer tractarà sobre l’Art a Mataró, i arreu si s’escau. Quin tractament fan les institucions i associacions de l’art fet per dones, la mirada de l’art sobre la dona. Es té en compte aquesta mirada, ha evolucionat al llarg del temps, i avui com es tracta ? Els moviments feministes estan influenciant sobre els i les artistes, estan influenciant sobre organitzacions i institucions ? .

Hem convidat per parlar-ne  a la ANNA CAPELLA MOLAS  i a la ISABEL LLAQUET ALTEMIR.

L’Anna Capella Molas és la Directora del Museu de Mataró, que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona,i gestiona també diversos centres patrimonials locals: Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró, Clos Arqueològic Torre Llauder, Can Boet, Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor i centre d'interpretació del jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder, Can Marfà,  Museu del Gènere de Punt, antiga fàbrica de Can Marfà, aleshores una de les fàbriques de gènere de punt més importants de l'estat espanyol.  

La  Isabel Llaquet i Altemir, és la presidenta de la  Fundació Sant Lluc per l’Art, una Entitat sense afany de lucre que té com a objectius la promoció i la gestió d'activitats artístiques i culturals per tal de fomentar i estimular el coneixement i la creació en el camp de les arts plàstiques, i la divulgació de l'art i dels artistes dins l'àmbit territorial de Mataró i la comarca del Maresme.

Ens fem moltes preguntes  i voldríem que les   nostres convidats  ens ajudessin a respondre-les, alhora que compartim aquesta  estona amb totes vosaltres .

Pel que fa a  la secció  de "Perfils de Dones" , avui la dedicarem a  l’artista FRIDA KHALO reconeguda pintora mexicana. El treball de Kahlo ha estat celebrat internacionalment com a emblemàtic de les tradicions nacionals i indígenes de Mèxic i per les feministes pel que es considera com la seva representació inflexible de l'experiència i la forma femenines

Esperem que us hagi agradat el programa d'avui. Fins aviat.


Si us ve de gust escoltar el que hem parlat, ho podeu fer clican  l'audio que acompanyem.