divendres, 28 d’octubre del 2011

Dona i Crisi (Tertúlia)

A la tertúlia d’avui voldríem parlar d’un tema, dissortadament, de plena actualitat, i és de la crisi, però no de la crisi en genèric, sinó des d’una perspectiva de gènere.

La crisi global, afecta a tothom. La crisi econòmica, un cop ha aterrat en l’economia real, s’ha instal·lat en les famílies, i està recaient especialment en les dones.

No voldríem parlar de quines han estat les causes que l’han provocat, sinó de les conseqüències.

Generalitzar, és sempre complicat, però voldríem parlar de com afecta la crisi als sectors més vulnerables, als joves , a les persones grans i sobretot a les dones .

Hi ha sectors econòmics en que la dona ha jugat sempre un paper important, parlem de serveis, d’educació i de la cura..

El treball de la dona sovint es encara molt més submergit que els dels homes , amb les conseqüències socials i econòmiques que té i les repercussions socials que tindran en el seu futur.

Hem de vetllar que la crisi no afecti a les polítiques socials, les que sostenen l’estat del benestar, sobretot per les repercussions que tenen en les dones.


La crisi està colpejant d’una manera molt dura a molta gent, però les dones essent un sector tant vulnerable en rep unes conseqüències duríssimes.


La crisi ocasiona un retrocés en el lent camí de l’emancipació i, per algunes, els suposa perdre independència i tornar a estar sotmeses econòmicament.


Cal vetllar perquè la crisi no signifiqui una retallada en els drets aconseguits.

Cal que siguem solidàries com a classe i que les dones, amb llocs de més responsabilitats, lluitin no des d’una perspectiva individual, sinó col·lectiva.


Els avenços sovint són fruit de la col·lectivitat, no de la individualitat.


Cal, doncs, que les dones ens empoderem, ja que la nostra actitud serà determinant davant els canvis que les diferents crisis, l’alimentaria, l’econòmica i l’ecològica, estan imposant arreu del món.


Podeu escoltar el programa sencer:



dilluns, 17 d’octubre del 2011

Dona i crisi

Com està afectant la crisi a les dones? Existeixen diferències de com afecta la crisi financera entre dones i homes? Quines desigualtats socials estan generant o poden generar les retallades pressupostàries en els àmbits de salut i educació?

Sobre aquestes i altres qüestions hem tractat avui al programa Amb Veu de Dona. Hem tingut la oportunitat i gran sort de poder entrevistar a la Lina Gálvez, professora titular d'Història i Institucions Econòmiques, vicerectora del Postgrau de la Universidad Pablo de Olavide de Seveilla i directora del Máster de Género e igualdad, de la mateixa universitat. La Lina és co-autora, conjuntament amb Juan Torres del llibre Desiguales, mujeres y hombres ante la crisi financiera, de l'editorial Icària.

També hem parlat amb dues professionals de la sanitat i l'educació pública de com està afectant les retallades tant als professionals com als usuaris dels serveis públics.

Al final del programa hem donat a conèixer dos actes que tindran lloc durant el mes d'octubre i que hem volgut destacar:

Presentació del llibre "Dones invisibles" de Maria Lluïsa Latorre, el divendres 21 d'octubre a les 19.30h a la vocalia de dones Vista Alegre (c/.Almeria s/n de Mataró)


L'exposició: Mestres i pedagogues a la bibiloteca El Turó de Cabrera de Mar, del 24 d’octubre fins el 13 de novembre.

A
questa exposició repassa les biografies d’una dotzena de dones representatives de l’avenç
de l’educació catalana al segle XX.
Producció: Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la
Universitat de Vic. Col·labora la Universitat de Vic.


Aquí teniu l'adudio del programa sencer, no us el perdeu!