dimecres, 23 de juliol del 2014

Xarxa de dones. Donar a coneixer les xarxes de dones








El passat 14 de març, després de la celebració del Dia de la Dona, Dones Reporteres va emetre un programa, millor dit dos, per a donar a conèixer les moltes associacions de dones que tenim al voltant i que, directe o indirectament, hi estem en contacte.

Aquell programa el va conduir la Pilar G. que va entrevistar a Maria Majó, membre de Totes plegades, a Mercè Mulet, del grup de Dones en Xarxa i a L'Anna i la Bea del col·lectiu Mujeres de Matagalpa (Nicaragua).

La Maria (que prové de la Vocalia de Dones de Rocafonda) ens va parlar de l'alfabetització jurídica de les dones marroquines i la importància que tenia per elles conèixer els seus drets ja que, quan van arribar aquí, moltes eren analfabetes i se sentien excloses i, per tant, indefenses. Aquest grup ara consta de 120 dones i 18 voluntàries. Tenen un espai matern on els petits són atesos perquè les mares puguin estudiar i tenir el seu espai propi, fora de la llar.

La Mercè ens va parlar d'empoderar a la dona dins la xarxa, aprofitant les noves tecnologies que puguin estar al seu abast. Ens va dir que no només les dones marroquines tenen problemes de conciliació i que totes participen en solidaritat amb l'altra. Com que es tracta d'una associació sense ànim de lucre tenen problemes amb el canvi de govern i amb la manca de recursos. Per les dones que tenen familiars afora és una finestra al món que ajuda a tenir més propera a la persona que ha marxat.

L'Anna està permanentment en contacte amb gent de Mataró, encara que la seva tasca es desenvolupa a Matagalpa i ens parla dels canvis socials que ha viscut allà, intentant canviar el model patriarcal fent us d'un model propi, intern, del col·lectiu. Treballen els àmbits més petits i van ampliant el cercle. Ens parla molt de la creativitat col·lectiva com a suport per fer els canvis, un lloc des d'on fer els canvis més definitius i permanents. Reivindica que les dones volem ser diferents.

La Maria també va ser allà, a Matagalpa i ens parla de què i cóm ho va veure tot allò. Anomena un estri anomenat "cartilla", que serveix per fer lectures de texts i exercicis. Intercanvien vivències amb l'Anna. La Mercè dóna importància a l'ajuda que proporciona la tecnologia. I fa esment a la paraula "exclusió" que surt molt al llarg de tot el programa, ens parla de la crisi actual i el paper de la dona i la maternitat. L'Anna ens torna a parlar de la creativitat i del teatre social, concepte que neix al Brasil i que té una base metodològica científica, que dóna eines a les persones, que es pot fer una transformació social en femení, pensar per nosaltres mateixes, fer-se responsable d'un mateix.

Allà, a Matagalpa, ens diu l'Anna que hi ha un carnaval contra la violència de gènere, que en aquell indret tenen molt present a les Dones de Mataró. Que tenim vincles amb compromís. Es parla de la Cristina (Dona Reportera), de cóm va arribar sent una nena i ara és un membre responsable del col·lectiu.

La Maria diu que la millor escola és la relació humana. En el món del treball hi ha d'haver horitzontalitat i no pas verticalitat.

Sembrar i recollir !!!

Si en voleu més podeu escoltar aqui:



I el dia 28 la Pili G. va continuar conduint un altre programe sobre Cercles de dones. Dones que participen en grups treballant en solidaritat.

Aquest cop es va parlar amb l'Enriqueta Punti, del grup de l'Alzheimer a Mataró, que ens va informar de cóm es pot entrar a formar part del seu grup i de què fan i cóm ajuden a les famílies que es troben amb un familiar que té aquesta malaltia i que, majoritàriament, són dones les que fan aquesta tasca de cuidar.

L'Anna Ginesta de la Vocalia de Dones de Rocafonda, ens va parlar del seu grup de lectura, on la majoria de dones són de parla castellana. El seu propòsit, al marge de compartir i fer coses juntes, és llegir i parlar en català.

La Marisol del grup Totes plegades, ve acompanyada de quatre dones marroquines i es dediquen (al marge de compartir experiències entre elles) al estudi de la llengua i a l'alfabetització perquè hi ha dones de diferents orígens. Fan ioga, lectura, bijuteria, mates. Intercanvien experiències.

La Marisol dóna pas a les dones que l'acompanyen perquè expliquin cóm es troben dins del grup. La Touraya (Dona Reportera) intervé dient que per elles és molt important conèixer l'idioma perquè així saben que els hi diuen a l'escola quan parlen dels seus fills i també quan van al metge entenen molt millor el que els hi expliquen, sense necessitar traductors.

Ens expliquen que allà a Rocafonda tenen una sala maternal on es cuiden de les criatures perquè les mares puguin estudiar i aprendre coses noves. Insisteixen en la importància de les Xarxes i del voluntariat. Queda palès que amb tot això els hi creix l'autoestima amb l'aprenentatge i el compartir.

Si voleu sentir més coses de totes aquestes dones que ens expliquen les seves experiències, cliqueu aqui: