dilluns, 12 de desembre del 2011

Xarxa de dones

Volem compartir la tertúlia d´avui amb un grup de dones de la nostra ciutat que d´una manera informal han constituït una veritable xarxa de dones.

També, durant el programa tindrem l'ocasió d'entrevistar a l'Anna Maria Vidal que ens parlarà dels Cercles de dones.

Abans d´entrar a la conversa voldríem definir la paraula xarxa.

La Gran Enciclopèdia Catalana, en dóna varis significats:

Conjunt de persones o coses enllaçades entre elles.

(En pesca).orneig de pescar,constituït per un teixit de fils nuats, formant una retícula quadrada o de rombes, anomenada malla

(En el circ), malla col·locada horitzontalment, sota els aparells gimnàstics (anelles, trapezis...) quan els exercicis acrobàtics poden ser perillosos, per amortir les possibles caigudes del acròbata

Aquesta última definició, si pensem quan moments a la vida hi ha d' “exercicis perillosos”, ...que bé funciona tenir xarxa que ens ajudi a amortiguar.

És ben curiós, les xarxes acostumen a ser fenòmens associatius femenins. Dones que volen intercanviar experiències, oportunitats de feina, amistats...i aquests intercanvis ens permeten organitzar trobades,conferències o tallers per ajudar-nos en la nostra vida professional o personal.

Sovint les xarxes neixen per generació espontània i solen tenir més fortalesa que projectes a vegades planificats oficialment.

Aquestes xarxes aporten amistat, solidaritat, entreteniment ,coneixement i com no ens ajuden a despertat la intel·ligència, aquesta intel·ligència emocional que totes i tots portem amagada.

(...)

La tertúlia d'avui, ens ha permès descobrir una xarxa de dones singulars, sovint ens agrada teoritzar, donar importància a grans xarxes, ara les xarxes socials a través d'internet ens facilita poder estar en contacte amb molta gent, fa que continuament estiguem en xarxa, però la xarxa de dones que avui han participat a la tertúlia ens ha facilitat la descoberta d'una sezilla xarxa que ha demostrat la importància d'estar sempre connectades.


Podeu escoltar el programa sencer a:


dimarts, 22 de novembre del 2011

Violències de gènere a Amb veu de dona

Les Dones reporteres de Mataró hem volgut abordar les violències de gènere en un monogràfic especial els dies 14 i 21 de novembre. Violències de gènere, en plural, per que la violència masclista pot manifestar-se de diferents formes i en diferents contextos: pot ser subtil a través del llenguatge sexista, pot donar-se en l'àmbit públic o en l'àmbit privat, en el si de les relacions de parella o de la família, en algunes cultures es legitima en nom de la tradició o s'exerceix inpunement com a explotació sexual...



Hem volgut donar a conèixer, denunciar a través del nostre espai radiofònic totes aquestes manifestacions que, encara avui, estan presents a la nostra societat sustentades pel sistema patriarcal.

El dia 14 de novembre vàrem emetre un reportatge sobre llenguatge sexista i una entrevista a la Fatou Secka, presidenta de l'entitat EQUIS que ens va parlar sobre la mutilació genital femenina, una pràctica nefasta per la salut de les dones, encara molt estesa en països, principalment, d'Àfrica i Àsia.

Ir a descargar

El dia 21 de novembre, un programa ben especial de dues hores de durada; especial perque ens va permetre conectar de nou amb les dones del colectivo de mujeres de Maragalpa (Nicaragua), també especial per que ens vam estrenar amb una nova secció de ràdio-teatre i per que el programa ha format part dels actes contra la violència vers les dones, organitzats per les entitats i grups de dones i el Centre d'Informació i Rcursos per les Dones de Mataró.
A més... un programa emés en castellà per poder-lo compartir, en xarxa, amb dones radialistes de països de Centre i Sud-amèrica i d'Europa , a través de la www.rednosotrasenelmundo.org i incloure'l a la graella de programació de "Harta Frecuencia"

En la tertúlia ens varen acompanyar l'Oriol i en Roger de l'entitat Homes en diàleg, la Yolanda Ascaso, coordinadora del SIAD (servei d'informació i atenció a les dones del Maresme), la Meritxell Puyané, psicòloga del CIRD de Mataró, la Montse Prats, infermera i especialista en prevenció de violència de gènere i la Núria Moreno, advocada.

Podeu escoltar el programa sencer del dilluns 21 de novembre en els següents audios:

1a part
Ir a descargar
2a part
Ir a descargar

divendres, 28 d’octubre del 2011

Dona i Crisi (Tertúlia)

A la tertúlia d’avui voldríem parlar d’un tema, dissortadament, de plena actualitat, i és de la crisi, però no de la crisi en genèric, sinó des d’una perspectiva de gènere.

La crisi global, afecta a tothom. La crisi econòmica, un cop ha aterrat en l’economia real, s’ha instal·lat en les famílies, i està recaient especialment en les dones.

No voldríem parlar de quines han estat les causes que l’han provocat, sinó de les conseqüències.

Generalitzar, és sempre complicat, però voldríem parlar de com afecta la crisi als sectors més vulnerables, als joves , a les persones grans i sobretot a les dones .

Hi ha sectors econòmics en que la dona ha jugat sempre un paper important, parlem de serveis, d’educació i de la cura..

El treball de la dona sovint es encara molt més submergit que els dels homes , amb les conseqüències socials i econòmiques que té i les repercussions socials que tindran en el seu futur.

Hem de vetllar que la crisi no afecti a les polítiques socials, les que sostenen l’estat del benestar, sobretot per les repercussions que tenen en les dones.


La crisi està colpejant d’una manera molt dura a molta gent, però les dones essent un sector tant vulnerable en rep unes conseqüències duríssimes.


La crisi ocasiona un retrocés en el lent camí de l’emancipació i, per algunes, els suposa perdre independència i tornar a estar sotmeses econòmicament.


Cal vetllar perquè la crisi no signifiqui una retallada en els drets aconseguits.

Cal que siguem solidàries com a classe i que les dones, amb llocs de més responsabilitats, lluitin no des d’una perspectiva individual, sinó col·lectiva.


Els avenços sovint són fruit de la col·lectivitat, no de la individualitat.


Cal, doncs, que les dones ens empoderem, ja que la nostra actitud serà determinant davant els canvis que les diferents crisis, l’alimentaria, l’econòmica i l’ecològica, estan imposant arreu del món.


Podeu escoltar el programa sencer:



dilluns, 17 d’octubre del 2011

Dona i crisi

Com està afectant la crisi a les dones? Existeixen diferències de com afecta la crisi financera entre dones i homes? Quines desigualtats socials estan generant o poden generar les retallades pressupostàries en els àmbits de salut i educació?

Sobre aquestes i altres qüestions hem tractat avui al programa Amb Veu de Dona. Hem tingut la oportunitat i gran sort de poder entrevistar a la Lina Gálvez, professora titular d'Història i Institucions Econòmiques, vicerectora del Postgrau de la Universidad Pablo de Olavide de Seveilla i directora del Máster de Género e igualdad, de la mateixa universitat. La Lina és co-autora, conjuntament amb Juan Torres del llibre Desiguales, mujeres y hombres ante la crisi financiera, de l'editorial Icària.

També hem parlat amb dues professionals de la sanitat i l'educació pública de com està afectant les retallades tant als professionals com als usuaris dels serveis públics.

Al final del programa hem donat a conèixer dos actes que tindran lloc durant el mes d'octubre i que hem volgut destacar:

Presentació del llibre "Dones invisibles" de Maria Lluïsa Latorre, el divendres 21 d'octubre a les 19.30h a la vocalia de dones Vista Alegre (c/.Almeria s/n de Mataró)


L'exposició: Mestres i pedagogues a la bibiloteca El Turó de Cabrera de Mar, del 24 d’octubre fins el 13 de novembre.

A
questa exposició repassa les biografies d’una dotzena de dones representatives de l’avenç
de l’educació catalana al segle XX.
Producció: Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la
Universitat de Vic. Col·labora la Universitat de Vic.


Aquí teniu l'adudio del programa sencer, no us el perdeu!





dilluns, 26 de setembre del 2011

Dones representants d'algunes vocalies i grups de dones de Mataró participen a la tertúlia de Amb Veu de Dona

Aquest dilluns vàrem poder conversar amb l'Antònia i la Pili de la vocalia de dones de Rocafonda, amb l'Anna de la vocalia de Pla d'en Boet, amb la Pilar de la vocalia de Can Marchal i amb la Lea del grup de suport del Colectivo de Mujeres de Matagalpa.

Amb elles vàrem poder parlar sobre la funció de les vocalies de dones com a espais de promoció de la dona, la relació i col·laboració entre les dones de la ciutat a través de les accions de teatre social amb les dones de Matagalpa, les reivindicacions per aconseguir un Casal de la Dona a Mataró,... i molt més.

Si no ens vàreu podeu sintonitzar, ens podeu escoltar a "la carta":











dilluns, 19 de setembre del 2011

Dona, participació i associacionisme

Iniciem els directes d' Amb veu de dona parlant de Dona , participació i associacionisme. Entrevistem a la Carme Riera i la Nuri López de la Federació d'associacions i grups de dones del Maresme. Presentem el reportatge del FEM GRESCA, una activitat intercultural duta a terme per les dones organitzades de Rocafonda i donem a conèixer dos actes de ciutat: l'Exposició "La representació dels cossos de les dones", del 19 al 30 al Centre de formació permanent Tres Roques (Cerdanyola) i la Jornada de la Mutilació Genital Femenina el proper 3 d'octubre al Centre Cívic de Pla d'en Boet.










Podeu escoltar el programa sencer a:

dilluns, 12 de setembre del 2011

Iniciem la temporada 2011-12 a Mataró Ràdio


Les Dones reporteres iniciem la temporada 2011-12 amb el programa Amb veu de dona. És la nostra 5a temporada a Mataró Ràdio, iniciem el curs amb molta il·lusió i amb les piles ben carregades després de les vacances! Enguany s'incorporen al grup 7 dones, algunes d'elles vàren participar al taller "Entre dones fem ràdio", d'altres, en han conegut per altres canals i tenen ganes de participar o col·laborar en el programa i formar part del grup. Els hi donem a totes elles la benvinguda!

El proper 19 de setembre iniciem la emissió dels programes en directe, com sempre, ens podeu sintonitzar els dilluns de 16.08 a 17.00 a Mataró Ràdio al 83.9 fm, o bé, ens podeu escoltar directament per internet a www.mataroradio.cat o, també, teniu l'opció de descarregar el programa "a la carta" a través de l'ivoox.

Iniciem el curs parlant de Dona, participació i associacionisme, entre d'altres, entrevistarem a la presidenta de la Federació d'associacions i grups de dones del Maresme i farem tertúlia amb representants de vocalies i grups de dones de Mataró.

Com a grup, alguns dels reptes que ens plantegem per aquest curs són incorporar la veu i opinió dels i les nostres oïents a través d'obrir la línia de telèfon a la tertúlia, també volem seguir aprofundint en la perspectiva i mirada de gènere sobre totes aquelles qüestions que plantegem i que ens afecten com a dones i volem fer arribar les veus d'altres dones dels barris de Mataró a través de corresponsalies.

Esperem que ens sintonitzeu o ens descarregueu! SOM DONES REPORTERES DE MATARÓ!

Si voleu contactar amb nosaltres ho podeu fer a donesreporteres@gmail.com

dissabte, 16 de juliol del 2011

Les Dones Reporteres també vam ser presents al FEM GRESCA 2011

Aquest any hem pogut gaudir de la 10a edició del FEM GRESCA, una festa impulsada des de la vocalia de dones de Rocafonda amb la participació i col·laboració d'altres enitats i grups de dones del barri. A la festa hi vàrem poder trobar un tastet de gastronomia del nord d'Africa, de l'Africa subsahariana, d'alguns països llatinoamericans i de Catalunya i altres regions d'Espanya. També hi havia una mostra dels treballs i projectes duts a terme per la vocalia i també una petita mostra cultural dels col·lectius participants.
Les Dones Reporteres també hi vàrem ser amenitzant l'acte amb músiques i entrevistes a les protagonistes.

Podeu escoltar el reportatge fet a partir de les entrevistes que vàrem fer in-situ a:

Ir a descargar

Fem gresca 2011

dilluns, 4 de juliol del 2011

Tertúlia amb les companyes que han fet el taller de ràdio...Darrer programa de la termporada!






Iniciem avui una tertúlia amb convidades especials

Us dèiem que el treball de dones reporteres ens ha suposat aquesta posada en comú. Però avui la volem compartir amb noves companyes…

Una representació d’un altre grup de dones que també s’ha iniciat en l’experiència de fer ràdio a partir d’un taller anomenat “Entre dones fem radio”


…i com no a totes les persones que ens escolteu a través d’aquest magnífic mitjà de comunicació que és la ràdio.

Anem a iniciar aquesta tertúlia compartida entre dones i parlant de comunicació i dona.

dimecres, 29 de juny del 2011

Avui parlem de Dona i comunicació








Queda ja una mica lluny la conferència de Beijin (Pekín) del 1995 però amb un programa com el de avui, és rellevant parlar d’aquella conferència que va representar una fita històrica per moltes dones del món.

En l’àmbit de la comunicació es va posar de manifest la preocupació per la constant projecció d’imatges negatives i degradants de la dona als mitjans de comunicació, també per les desigualtats d’accés entre homes i dones a les tecnologies de la informació i comunicació, les TIC.

En la conferència es va fer una crida a treballar -des dels estats- per potenciar el paper de les dones en els mitjans i el seu coneixement i ús de les TIC. També es va constatar la importància de sensibilitzar als mitjans a comprometre’s a no difondre i promocionar imatges estereotipades de la dona, així com la importància d’incorporar la perspectiva de gènere i de crear un entorn favorable per els mitjans de comunicació promoguts des de les dones.

Des de la conferència podem dir que en molts aspectes s’ha avançat, s’han incorporat temes de gènere als mitjans que abans eren invisibles, com per exemple el de la violència de gènere. Però què vol dir exactament incloure la perspectiva de gènere als mitjans? Del llibre “las palabras tienen sexo” – (Introducción a un periodismo con perspectiva de gènero) d’Artemisa Comunicación Ediciones, arribem a la conclusió de que qualsevol noticia és factible de ser analitzada des d’una perspectiva de gènere, això vol dir analitzar com els homes i les dones són afectats de forma diferenciada per un mateix fet o situació, i denunciar, si és el cas com aquest fet genera desigualtat i discriminació.

També podem ressaltar que hi ha hagut una important i progressiva incorporació de les TIC per part dels moviments de dones i això ha permès avançar molt en la construcció de xarxes, donant més força i protagonisme a aquests moviments i a les seves reivindicacions.

S’ha treballat i es segueix treballant per eliminar les imatges estereotipades de la dona als mitjans de comunicació.

Volem ressaltar algunes experiències que demostren que també, en aquest sentit, s’està fent feina a casa nostra,...algunes més o menys recolzades per les administracions.

L’observatori de les dones en els mitjans de comunicació, una iniciativa pionera a Catalunya endegada al 2000, ofereix eines de visió crítica, anàlisi i sensibilització a la ciutadania per fomentar una reflexió crítica davant de continguts sexistes i discriminatoris dels mèdia.

Radio Paca, creada al 2005 com una ràdio de dones lliure, col·laborativa i participativa. Amb el seu projecte peten acostar les dones a les tecnologies de la comunicació i informació i promoure la perspectiva de gènere en els mitjans de comunicació a través d’internet.

Dones en Xarxa, neix el 2004 d’un grup de dones feministes i progressistes amb la finalitat de mostrar la veu de les dones a la opinió pública catalana.

La independent, es constitueix l’any 2007 com a primera agència de noticies amb perspectiva de gènere.

A nivell estatal volem destacar:

Àrea mujer – Ràdio VAllekas- Madrid, desenvolupen des de 2000 una tasca molt important en l’àmbit de la comunicació i gènere. (Des d’aquesta àrea impulsen el projecte “Nosotras en el mundo”, un instrument de comunicació entre les dones i la societat)

I a nivell internacional, podríem trobar un grapat d’experiències de comunicació fetes per dones amb contingut de gènere, fem una menció especial a Radio Vos, una ràdio comunitària de Nicaragua, produïda -amb pocs mitjans- des del Colectivo de Mujeres de Matagalpa amb una funció sòcio-educativa molt important.

Per acabar, volem dir que no pel fet de ser dona i periodista ja es té incorporada la perspectiva de gènere, tampoc és cert que no hi hagi homes-periodistes que puguin incorporar aquesta mirada des dels media,... no naixem amb la perspectiva de gènere incorporada, és un aprenentatge que es fa – nosaltres, com a dones reporteres també l’hem fet- un aprenentatge que demana dosis d’ empatia, sensibilitat i ganes de mirar-se el món des d’una mirada crítica i d’avançar cap a l’igualtat d’homes i dones,...

Hem avançat si, però veiem encara certes representacions de la dona als mitjans que, com a dones no ens hi sentim identificades; sovint quan es parla d’una dona política es parla del vestit o pentinat que porta més que d’allò que diu o defensa; es visualitzen i promocionen més els esports masculins que els femenins, les gestes d’equips esportius de dones queden totalment en segon pla; el llenguatge i expressions utilitzades són clarament masculinitzades.....la llista d’exemples seria llarga,.... potser ens hauríem de començar preguntant, qui té el control dels mitjans? Qui decideix els continguts i el tractament que se’ls hi dóna?.........


Podeu escoltar el programa sencer de Dona i comunicació: