dimarts, 22 de desembre del 2020

ENTREVISTEM A LA PRESIDENTA DE L'INSTITUT CATALÀ DE LA DONA












Bon dia a tothom.

Dones Reporteres estem contentes de poder continuar fent el nostre programa que també és el vostre “Amb veu de dona” i continuar compartint aquest temps amb totes i tots vosaltres.

Al llarg d’aquest any hem pogut parlar de molts temes, tots ells relacionats amb el gènere. Parlem d’igualtat, denuncien injustícies i treballem per apoderar a les dones.

Per axó hem convidat a la LAURA MARTINEZ PORTELL, des de fa un any Presidenta de l`Institut Català de la Dona per tal que ens expliqui que és aquesta Institució, quin és el seu objectiu, quin son els seus Serveis d’atenció i informació a les dones, quin son el seus plans estratègics i campanyes de sensibilització per impulsar la igualtat efectiva de dones i homes . Però també ens agradaria conèixer les noves propostes  e iniciatives d’aquest mandat.

.Gràcies per acceptar la nostra invitació.

La  Secció Perfil de Dones, en aquest programa, la dedicarem a aprofundir en el coneixement  de la CARME VALLS LLOBET. Resulta molt difícil definir-la amb un sol adjectiu ja que pot ser considerada com científica, escriptora, comunicadora i política.

Us  esperem d’aquí quinze dies amb un nou programa de “Amb veu de Dona”

Si us ve de gust escoltar el que hem parlat,. Podeu fer-ho clican  l’àudio que acompanyem


dijous, 10 de desembre del 2020

10 ANYS DEL TECNOCAMPUS DE MATARO
























Bon dia ! 

Sigueu benvingudes i benvinguts  a un nou programa de “Amb veu de dona”, un programa de ràdio de Dones Reporteres de Mataró. 

En el programa d’avui parlarem del Tecnocampus. El passat  3 de novembre, va fer 10 anys de la seva inauguració de manera oficial. Aquest ha estat un projecte  fruit de la unificació i impuls dels estudis universitaris a Mataró i del suport a empreses i emprenedors en la transició cap a un model productiu basat en la tecnologia i el coneixement. 

Avui , doncs tenim com a invitades a la Dra. MONTSERRAT VILALTA FERRER, actual Directora de l’Escola  Superior  de Ciències Socials i de l'empresa Tecnocampus i  a la Dona Reportera PILAR GONZÁLEZ AGAPITO ,  Regidora  de Promoció Econòmica i Presidenta de l'Escola Politècnica de Mataró  quan es va gestar  i inaugurar el  projecte TCM . 

Ens agrada que ens escolteu i que compartiu amb nosaltres aquesta estona i volem agrair la participació de les convidades d’avui per haver-nos transmès  la seva experiència, així com exposarels reptes  que el TCM es planteja de cara als propers anys

La Secció Perfil de Dona la dedicarem avui a la CARMEN BALCELLS SEGALÀ, agent literària i editora, personatge clau en el desenvolupament del sector editorial i la millora de la qualitat de vida dels escriptors en la segona meitat del segle XX. Una dona irrepetible,  incansable fins el final.

 Desitgem  que el programa us hagi agradat i ens acomiadem fins d’aquí a quinze dies.

Si us ve de gust escoltar el que hem parlat,. Podeu fer-ho clican  l’àudio que acompanyem. 



dimecres, 25 de novembre del 2020

LA PRESENCIA DE LA DONA EN TEMPS DE GUERRA

 


Bon dia a tothom , un divendres més Dones Reporteres volem compartir amb vosaltres una estona de ràdio amb el nostre programa “ Amb veu de dona", aixó és el que ens agrada, donar veu a les dones, sobretot algunes que la història ha silenciat.

El dia 25 de Novembre és el dia internacional contra la violència masclista, un bon moment per recordar les injustícies envers la vulneració de les dones. 

Aquest any, fa 25 anys del final del la Guerra de Bosnia, en les guerres, el poc respecte al dret de les persones es un fet, però que passa amb les dones?. 

La violència envers les dones es doble, per un costat ho pateixen com a persones i per l’altre per la condició de sexe, ja que és cert que en èpoques de guerra els atacs contra la sexualitat de les dones, és un fet.... 

És per això que ens ha semblat interessant en el programa d’avui, poder reflexionar.

Per fer-ho,  tenim com a convidada la MARGARIDA COLOMER ROVIRA, a la que li agraïm la seva participació. 

La Margarida, ha investigat el paper de la dona a la guerra civil, però ben segur que amb les seves explicacions podrem extrapolar les seves reflexions cap a la guerra de Bosnia.

Agraïm a la Margarida Colomer, la seva bona disposició sempre que li demanem, però sobretot les aportacions que ens  fa sobre el tema proposat, i que avui hem parlat de les dones i la guerra.

En la Secció “Perfil de Dones”, avui  parlarem de. NADIA MURAD, premi Nobel de la Pau l’any 2018, una defensora del drets Humans.

Gràcies per acompanyar-nos. Fins aviat.

Si voleu escoltar el que hem parlat, podeu fer-ho clican l'audio que acompanyem, 


dilluns, 9 de novembre del 2020

DONES ESCRIPTORES


Bon dia a tothom , un divendres més Dones Reporteres volem compartir amb vosaltres una estona de ràdio amb el nostre programa “Amb veu de dona”.

Aprofitant que el dia 19 d’octubre va ser el dia de les escriptores, creiem que es una data necessària per lluitar contra l’oblit de les dones en la literatura.

En el programa d'avui  parlarem  amb escriptores. La MONICA RUIZ  i la ROSA TIRADO , totes dues son membres de l'Associació "Planeta Lletra". La Mònica ens parlarà de l'associació i la Rosa de "l'ofici" d'escriure.

Moltes gràcies a les convidades que ens han volgut regalar part del seu temps i parlar-nos de l’esforç quotidià de les dones escriptores així com reivindicar la feina de les dones escriptores i el seu llegat al llarg de la historia.

La Secció Perfil de Dona la dedicarem avui a l’escriptora Virgina Woolf i  aprofundir en un dels seus llibres “Una cambra propia”

Us agraïm també a vosaltres que ens escolteu a través de la ràdio. Desitgem  que el programa us hagi agradat i ens acomiadem fins d’aquí a quinze dies.

Si us ve de gust escoltar el que hem parlat,. Podeu fer-ho clican  l’àudio que acompanyem.  



dilluns, 26 d’octubre del 2020

LA DONA AL MÓN RURAL



Bon dia!. Un divendres més  volem compartir amb vosaltres   “Amb veu de dona”, el programa quinzenal  de radio de Dones Reporteres de Mataró. 

Aprofitant que el dia 15 d’octubre va ser el dia Internacional  de la dona rural, hem pensat que seria interessant aprofundir-hi i donar veu a un sector molt silenciant, ens referim al paper de la dona en el món de la pagesia. 

Com tantes professions, el de la pagesia es un món masculinitzat, a on a més la transmissió de la terra s’ha fet  via masculina.  La dona ha estat invisibilitzada. 

Avui volem debatre sobre aquesta qüestió. I ho volem fer parlant del rol de la dona en el món rural, com era i com és ara. l’organització de la casa, i també la seva aportació en el treball de producció de la terra.

 Per parlar-ne de tot aixó comptem amb la MARIA CAÑELLES que ens explicarà   com ha estat la seva vida com a pagesa   i  la CATHY LORTON que ens parlarà del paper que juga la dona en aquets moments en el món rural. 

 Ens agrada, en la Secció de Perfils de Dona , descobrir alguna dona, d'aquestes que com tantes d’altres ha estat silenciada. Però avui la dedicarem a LES ESPIGOLADORES. Espigolar era una  activitat tradicional que es realitzava antigament als camps. Persones amb pocs recursos ( majoritàriament dones  nens) recollien als camps dels agricultors els excedents com espigues de blat, fruit sec o olives, una vegada ja havien fet la collita.

 Gràcies per acompanyar-nos. Fins aviat

 Si voleu compartir la conversa amb les nostres convidades podeu fer-ho escoltant l’àudio que acompanyem.



dijous, 15 d’octubre del 2020

UNA DONA DIRECTORA D'ORQUESTRA. TRENCANT ESTEREOTIPS

 


Sigueu benvingudes i benvinguts  a un nou programa de “Amb veu de dona”, un programa de ràdio de Dones Reporteres de Mataró.

El programa d’avui tractarà sobre la música. El món de la música, ha estat al llarg de la història també un món d’homes, i si ens hem de fixar en directors importants ens costa trobar una dona fins hi tot actualment. Aquest no és el cas de la CLAUDIA DUBÉ ORANIES , que és la nostra invitada d’avui.

 La Claudia Dubé és la fundadora i directora de l’Orquestra de Mataró, qui va  decidir  agafar la batuta i  emprendre aquest repte. Ella és  la responsable que avui la ciutat tingui una Orquestra, formació estretament vinculada a la música clàssica. Volem agraïr la seva participació i el fet de compartir amb nosaltres la seva experiència.

De ben segur  que Mataró s’ha de sentir  orgullosa de tenir  l'orquestra, com ens en sentim nosaltres doblement : com a mataronines i com a dones. 

Tenim amb nosaltres la Directora de l’Orquestra,  per saber-ne més d’ella, de l’orquestra i del que representa aquest repte per una dona.

La Secció de “Perfil de Dones” la dedicarem avui a Ruth Bader Ginsburg, que fou la segona dona confirmada en el càrrec del Tribunal Suprem dels Estat Units, de les quatre que hi ha hahgut fins ara. La seva feina desembocà directament en la fi de la discriminació de gènere en moltes àrees de la llei i va treballar tot la vida per la lluita per la igualtat. Va morir el 18 de setembre de 2020 als 87 anys.

Ens agrada  que ens escolteu i que compartiu amb nosaltres aquesta  estona.

Si voleu escoltar l'entrevista que hem mantingut, podeu clicar a l'audio que acompanyem.
 

           

dissabte, 10 d’octubre del 2020

DONES I CONFINAMENT

 



Molt bon dia a tothom!

Dones Reporteres estem contentes de poder continuar fent el nostre programa, que també és el vostre “Amb veu de dona”. La situació ens porta a adoptar mesures especials per aquest època especial que vivim.

Per nosaltres ens ha suposat organitzar-nos en petit grup, però ben segur que les reflexions, les propostes, envers la igualtat seran, com sempre. el nostre eix de treball.

Durant aquest dies s’han donat situacions ben diferents a les que tenim normalment: El teletreball ha estat l’eina per molta gent per continuar la feina, però no ha estat una situació fàcil; la convivència a casa, a vegades en espais reduïts de mares i pares, amb els infants han creat una situació que no havíem viscut mai.

Moltes son les qüestions que ens em fet

Ha tingut algun impacte de gènere?

La violència que tant denunciem, s’ha agreujat ?

Hem après noves maneres de treballar, de reunir-nos?

A nivell personal, ha estat un moment de retrobament?

Per aquest motiu  avui volem parlar de com ha impactat el confinament en el gènere.

La UAB, ha realitzat un treball d’exploració sobre aquest tema, durant els dies del confinament. Una de les coordinadores del mateix ha estat la Dra, en Sociologia SARA MORENO COLOM, mataronina, investigadora i gran experta en temes de gènere, que és la nostra convidada d’avui, a qui agraïm la seva bona disposició  i és una sort per nosaltres  parlar amb ella sobre el tema en qüestió.

Pel que fa a la "Secció Perfil de Dones", volem que sigui un reconeixement a les dones infermeres que han tingut un gran paper en aquesta lluita, i que no és, una novetat, perquè al llarg de la història han demostrat la seva força, dedicació i compromís el que ens porta a  fer un paral·lelisme ambt un fets succeïts fa 100 anys amb l’epidemia de la grip espanyola.

Esperem que us hagi agradat i ens acomiadem fins d’aquí quinze dies.

Si us ve de gust escoltar el que hem parlat ho podeu fer  clican l’àudio que acompanyem.





divendres, 20 de març del 2020

TREBALLAR A CASA. DE L'OVERLOCK A L'ORDINADOR




Bon dia, un altre divendres Dones Reporteres volem compartir amb vosaltres “amb veu de Dona”.,el programa que cada quinze dies donem veu a les dones.

La proximitat del 8 de Març dia de la dona, volem afegir-hi treballadora, perquè és d'això que avui 13 de març volem parlar, del treball de la dona.
.
La nostra ciutat Mataró, al  llarg de la història, ha estat un ciutat industrial, ara en queda poca cosa, però moltes dones havien treballat a la fàbrica. Algunes d’elles treballaven des de casa. Les overlock formaven part com una peça més a casa.

Actualment algunes dones també treballen des de casa, però ho fan des de l'ordinador, també com una peça més, amb la diferència que aquest es portatil.

I avui volem parlar d'això del que suposa treballar a casa, han passat el anys, però tenen semblances aquest dos estils de treballs?.Té avantatges treballar des de casa? o té inconvenients?.

Per respondre a les moltes preguntes que ens fem, hem convidat  a la ISABEL LOPEZ  que treballa des de casa a travès de les noves tecnologies i també a la NATI NOVO UREÑA i  la PILAR MOMPART ARMENGOL,  que havien treballat amb l'overlock des de casa.

Ens ha agradat fer aquest enllaç  que  ens ha permès veure que els temps canvien, però que hi ha fets estructurals que no ho fan, les avantatges i els inconvenients del treball des de casa han quedat ben pales.

La secció "Perfils de Dona" ens permetarà descobrir a la DOLORS MONSERDÀ  I VIDAL , brodadora, escriptora, novel.lista, articulista i femenista. L'any 1910 va crear el Patronat d'obreres de l'agulla, en un intent per donar millor vida a les cosidores, un dels sectors laborals més deprimits de l'època. 

Esperem que us hagi agradat, i ens acomiadem fins d'aqui quinze dies.

Si voleu escoltar la conversa, podeu fer-ho clicant aqui.



dimecres, 4 de març del 2020

DONA I ART





Sigueu benvingudes i benvinguts  a un nou programa de “Amb veu de dona”, un programa de ràdio de Dones Reporteres de Mataró.

El programa d’avui  28 de febrer tractarà sobre l’Art a Mataró, i arreu si s’escau. Quin tractament fan les institucions i associacions de l’art fet per dones, la mirada de l’art sobre la dona. Es té en compte aquesta mirada, ha evolucionat al llarg del temps, i avui com es tracta ? Els moviments feministes estan influenciant sobre els i les artistes, estan influenciant sobre organitzacions i institucions ? .

Hem convidat per parlar-ne  a la ANNA CAPELLA MOLAS  i a la ISABEL LLAQUET ALTEMIR.

L’Anna Capella Molas és la Directora del Museu de Mataró, que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona,i gestiona també diversos centres patrimonials locals: Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró, Clos Arqueològic Torre Llauder, Can Boet, Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor i centre d'interpretació del jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder, Can Marfà,  Museu del Gènere de Punt, antiga fàbrica de Can Marfà, aleshores una de les fàbriques de gènere de punt més importants de l'estat espanyol.  

La  Isabel Llaquet i Altemir, és la presidenta de la  Fundació Sant Lluc per l’Art, una Entitat sense afany de lucre que té com a objectius la promoció i la gestió d'activitats artístiques i culturals per tal de fomentar i estimular el coneixement i la creació en el camp de les arts plàstiques, i la divulgació de l'art i dels artistes dins l'àmbit territorial de Mataró i la comarca del Maresme.

Ens fem moltes preguntes  i voldríem que les   nostres convidats  ens ajudessin a respondre-les, alhora que compartim aquesta  estona amb totes vosaltres .

Pel que fa a  la secció  de "Perfils de Dones" , avui la dedicarem a  l’artista FRIDA KHALO reconeguda pintora mexicana. El treball de Kahlo ha estat celebrat internacionalment com a emblemàtic de les tradicions nacionals i indígenes de Mèxic i per les feministes pel que es considera com la seva representació inflexible de l'experiència i la forma femenines

Esperem que us hagi agradat el programa d'avui. Fins aviat.


Si us ve de gust escoltar el que hem parlat, ho podeu fer clican  l'audio que acompanyem.








dijous, 27 de febrer del 2020

PRESENTACIÓ LLIBRE


El proper dia 13 de Març, presentarem el llibre


Dones Reporteres de Mataró
10 anys de ràdio donant veu a les dones.


El llibre recull, l’experiència d’un grup de dones inquietes i feministes, que a través del programa “amb veu de dona” han posat a l’agenda pública alguns aspectes,  tots ells des d’una perspectiva de gènere.

El llibre permet veure l’evolució del pensament d’algunes idees, com ha anat canviant al llarg d'aquests 10 anys.

Dones Reporteres, és un treball de grup, de dones diverses,  així mateix el llibre és una visió coral d’aquesta trajectòria.

Esteu totes convidades a la seva presentació




dijous, 20 de febrer del 2020

Entrevista a MARIA PASTOR SANTANA, decana del Col·legi de l'Advocacia de Mataró



Sigueu benvingudes i benvinguts a un nou programa de “Amb veu de dona” el programa quinzenal de ràdio de “Dones Reporteres de Mataró”. 

El  tema del programa d’aquest divendres 14 de febrer l’ hem dedicat al Col·legi de l’Advocacia de Mataró, i  hem convidat per parlar-ne a la MARIA PASTOR SANTANA, que  ha estat escollida nova degana del Col·legi,  i esdevé la primera dona que ocupa el càrrec en els 152 anys d’història de l’entitat. En la nostra conversa hem aprofitat per conèixer com funciona el Col·legi, què és una advocada d’ofici, percentatge d’homes i dones col·legiades, serveis específics que té el Col·legi per a les dones,  però ens ha interessat sobretot conèixer quins són els objectius  que es proposa la nova Junta i  l’enfocament que fa la nova degana cap a la igualtat. 

Pel que fa a la Secció “Perfils de Dona” avui farem una petita biografia de la Montserrat Avilés, una advocada que va estar molt vinculada a la nostra ciutat.

Abans d’acabar hem volgut fer un petit homenatge a la Pepita Montori Blanco, estimada companya que va morir el passat 23 de gener,  membre de “Dones Reporteres”, qui va formar part dels inicis del programa de ràdio de “amb veu de dona” .



Si voleu compartir la conversa amb la nostra convidada podeu fer-ho amb l'audio que acompanyem.






dimarts, 28 de gener del 2020

CAN FUGAROLAS. LA HISTÒRIA D'UN TALLER DE REPARACIONS DE COXES QUE ES TRANSFORMA EN UN ALTRE TALLER DE REPARACIONS CULTURALS, SOCIALS I SOSTENIBLES

  


Bon dia a tothom. Iniciem un nou programa de “Amb veu de dona”. Us desitgem un bon any nou.  Dones Reporteres com sempre continuarem treballant cap a una societat mes igualitària i denunciant les injustícies.

En el primer programa d’aquest any 2020 volem descobrir un racó de la nostra ciutat Can Fugarolas que es defineixen com un taller de reparacions. Això  era en els anys 70, però ara en ple S.XXI continua sent un taller de reparacions, però amb una diferència, ha variat el producte, ja no reparen cotxes, ara es un taller de reparacions socials, culturals i sostenibles.


Però tenim la curiositat de saber que vol dir això?, que és?, que s'hi fa ? i avui tindrem la oportunitat de descobrir-ho amb el   nostre convidat   en MIQUEL LLEIXA , col·laborador sènior d'aquesta entitat, a qui agraïm que ens hagi volgut acompanyar, i  qui ens explicarà aquesta experiència tan interessant i innovadora que ja ha celebrat el seu 6è aniversari.

La nostra Secció "Perfils de Dones" la dedicarem avui a MARIA MONTESSORI , Pedagoga, científica, psiquiatra, filòsofa , feminista i humanista italiana.

Si us ve de gust escoltar-ho podeu clicar aqui.





divendres, 3 de gener del 2020

CUIDEM QUI ENS CUIDA




Bon dia a tothom,  sigueu benvingudes i benvinguts a  un nou programa de "Amb veu de dona"el programa de ràdio de "Dones Reporteres de Mataró.

El Consell Comarcal del Maresme, el dia 29 de novembre, va organitzar una jornada-debat sota el lema Cuidem qui ens cuida, amb l'objectiu de projectar llum sobre aquestes realitats, presentar experiències transformadores i cercar respostes a necessitats d'abordatge del treball de cures a nivell
municipal.


Dones Reporteres hi vàrem assistir, i en el programa d'avui  27 de desembre, últim de l'any, podeu escoltar la ponència que va fer l’Elsa Mansilla investigadora i docent en temàtiques relacionades amb Economia Feminista i Economia Solidària, i de Rocio Echavarria membre activa de Sindillar primer Sindicat Independent de dones treballadores de la llar i de la cura.

Són les dones, majoritàriament immigrants, de classe baixa i baix nivell econòmic i social les que  assumeixen les tasques de cura a la nostra comarca, així com a la majoria de països del nord. Són les dones les que també decideixen, sovint, renunciar als seus interessos personals per cuidar familiars dependents. Àvies, mares, filles... són les que sostenen el treball de cura en condicions d'extrema vulnerabilitat.



Esperem que us hagi agradat el programa d’avui