diumenge, 20 de gener del 2013

Infu-xerrada amb Gemma Cánovas Sau

Amb el títol: Estan canviant els estereotips de gènere en la publicitat? el passat 16 de gener  vam poder escoltar en viu i en directe, a El Públic de Mataró, a la Gemma Cánovas i Sau, psicòloga clínica. Des de la psicologia que és el seu àmbit professional, la Gemma ens va parlar dels estereotipis de gènere, de com han canviat les estratègies publicitàries, ara amb missatges molt més sofisticats i subliminals. Vàrem poder parlar i veure (a través d'exemples d'anuncis) com es representada la dona (també les nenes) i certs temes vinculats a la dona com la menstruació, la menopausa, etc.
Podeu escoltar la infu-xerrada sencera a:

dimarts, 15 de gener del 2013

Estereotips sexistes a la publicitat



La definició de publicitat és: l’especialització de les arts gràfiques aplicada al comerç i a la industria destinada a les multituds i consum amb l’objectiu d’incrementar les vendes d’un determinat producte.

Però, sovint, els anunciants i agències no són neutres i imparcials en oferir el seu producte, també transmeten valors i es posicionen socialment, per tant, la publicitat té importants repercussions en l’imaginari social.

Els valors que transmeten són un model de vida de poder i ascens de classe social, el producte que s’anuncia sol ser l’ instrument de seducció, mimetisme i aspiració d’aquest model de vida.

 Els anuncis han anat evolucionant igual que ho ha fet la societat, però només s’han modernitzat les formes i les imatges, el fons continua essent el mateix: perpetuar els estereotips tradicionals.

Per persuadir s’utilitzen imatges de persones que són rentables pel mercat. No és aquell home masclista i aquella dona submisa que veiem als anys 60, ara mostren  una dona més oberta que ocupa un lloc en el món laboral i un home que moltes vegades es mostra com objecte, però es mantenen els mateixos rols ja que els escenaris dels anuncis són dona - casa i home - espai públic.

Quan anuncien algun objecte que facilita la vida quotidiana , l’estalvi de temps que aquest proporciona indueix a les dones que el poden dedicar al manteniment del seu cos donant una imatge estètica determinada i al mateix temps  incitant  una altra necessitat: la de mantenir-se sempre jove i atractiva, una vegada més estar al servei de l’home.  

Quan algun espot va dedicat a algun producte de neteja o electrodomèstic, en el qual intervé l’home, normalment si s’ha de resoldre algun assumpte tècnic és l’home qui ho fa, relegant de nou a la dona en un paper d’inferioritat. També es dóna la  situació inversa (quan es tracta de fer alguna tasca domèstica) quedant l’home com un inepte per desenvolupar aquestes tasques. En ambdós casos es fa de manera graciosa, donant per fet que aquest és el rol que pertoca a cadascú, és a dir es potencien el estereotips tradicionals.

Podríem dir doncs que la publicitat no és tan explícita com anys enrere però si molt més subtil.

 Creiem que l’objectiu és aconseguir que es faci una publicitat lliure de sexisme i d’estereotips obsolets. Una publicitat que ajudi a construir una societat igualitària on homes i dones comparteixin els mateixos rols. 

Rosa Montero



 Podeu escoltar el programa sencer: